Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 47 partii, z czego 16
zakwestionowano (34,0%). Stwierdzono przede wszystkim wady
niedopuszczalne w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego
tłoczenia.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 78 partiach, z czego 16
zakwestionowano (20,5%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.
niezgodnej z deklaracją w wartości odżywczej zawartości kwasów
tłuszczowych czy obecności stigmastadienów (związków powstających pod
wpływem temperatury) w oleju deklarowanym jako tłoczony na zimno.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 147 partii, z czego w 39 stwierdzono nieprawidłowości (26,5%). Dotyczyły one m.in.:
- Stosowania niezgodnej z przepisami nazwy (tj. „oliwa z oliwek EXTRA
VIRGIN z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej
jakości z pierwszego tłoczenia”).
- Podawania dwóch różnych nazw (np. „oliwa z oliwek z pierwszego
tłoczenia” i „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego
tłoczenia”).
- Stosowania niedozwolonych deklaracji, np. „bez konserwantów”, „bez
sztucznych dodatków” i „100% naturalny” na olejach tłoczonych na zimno,
„no GMO” na oleju lnianym czy oznaczeń właściwości organoleptycznych
odnoszących się do smaku (np. „smak pełny i harmonijny”, „smak
umiarkowany”, „smak wyrazisty”) na oliwie z oliwek najwyższej jakości z
pierwszego tłoczenia.
- Nieprawidłowego oznaczania pochodzenia surowca w przypadku olejów
roślinnych oraz podawania jedynie informacji o pochodzeniu oliwek (bez
wskazania miejsca otrzymania oliwy).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej i warunkach przechowywania.
Źródło: IJHARS