Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znakowanie słonych przekąsek
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 178 partii, z czego w 36 stwierdzono nieprawidłowości (20,2%). Dotyczyły one m.in.:

  • Zastosowania nieprawdziwej lub nieprecyzyjnej nazwy składnika (np. „ziarno kukurydzy” zamiast „kaszka kukurydziana gruba”, „masło w proszku” – składnik , którego z technologicznego punktu widzenia nie da się wyprodukować, „mleko pełne w proszku” dla proszku mlecznego piekarniczego).
  • Braku wyszczególnienia wszystkich składników, w tym wchodzących w skład stosowanych składników złożonych (np. nie podano składu posypki paprykowej, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, margaryny).
  • Braku wyróżnienia alergenów w wykazie składników.
  • Braku procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego oraz podkreślonego słowno-graficznie na opakowaniu (np. soli w produkcie o nazwie „…. z solą”).
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości i wartości odżywczej.

Źródło: IJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij