Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 288 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48
zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede
wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w
mięsie drobiowym.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 391 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (19,7%). Dotyczyły one m.in.:
- braku wskazania gatunku mięsa,
- stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,
- braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu
mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają)
oraz klasie jakości mięsa drobiowego,
- stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k).
Źródło: IJHARS