Webinarium PFPŻ ZP "Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe" - RelacjaWedług wyników badań GfK Polonia do listopada 2020 r. w ujęciu rocznym sprzedaż roślinnych zamienników nabiału wzrosła wartościowo 44%, a ilościowo 50%. W przypadku zamienników mięsa wartościowo wzrost wyniósł 138%, a ilościowo 107%[1]. W celu zbadania z ekspertami szeregu zagadnień dotyczących rynku roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w dniach 24-25 lutego 2021 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP i kwartalnika „Food-Lex” „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”.Pomimo rosnącej popularności 100%
wegańskiego stylu życia, znaczne grono konsumentów koncentruje się na zwiększaniu
spożycia większej ilości roślin, a tym samym zmniejszaniu – nie eliminowaniu –
produktów odzwierzęcych. W swojej prezentacji, Honorata Jarocka, Senior Food
and Drink Analyst w firmie Mintel, przyjrzała się możliwościom dla marek wokół innowacji ukierunkowanych na zaspokajanie potrzeb fleksitarian w obecnym otoczeniu rynkowym, które coraz mocniej koncentruje się na zdrowiu i dobrym samopoczuciu.
Następnie Marcin Tischner, Corporate
Engagement Specialist w ProVeg Polska, odpowiedział na pytanie, kim są konsumenci roślinnych alternatyw, którzy w zdecydowanej większości nie identyfikują się jako weganie/wegetarianie. Uczestnicy webinarium poznali motywacje do wybierania roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także uzyskali praktyczne informacje, jak komunikować swój produkt roślinny.
W ostatniej w bloku „Trendy konsumenckie
i rynkowe” prezentacji Sebastian Tołwiński, Regional Corporate Affairs and
Public Relations w Upfield Polska przedstawił wyniki badań, jak epidemia
COVID-19 zmieniła radykalnie styl życia Polaków. Czas izolacji społecznej to
okres, w którym musieli się oni dostosować do narzuconych z góry ograniczeń, które
często wpływały na ich nawyki i przyzwyczajenia – w tym żywieniowe. Jak w
czasie izolacji społecznej zmieniały się nawyki żywieniowe Polaków? Jakie
zmiany wprowadzili do swoich jadłospisów? Czy po okresie izolacji Polacy
utrzymali te zmiany? Odpowiedzi na te pytanie uzyskali uczestnicy webinarium.
Natomiast
w prezentacji pt. „Badania obciążeniowe produktów roślinnych” Małgorzata
Stachowiak, Dyrektor ds. Badań Mikrobiologicznych, J.S. Hamilton Poland przedstawiła
krótką charakterystykę badań obciążeniowych z wykorzystaniem potencjału wzrostu,
a także omówiła przykład badań obciążeniowych w warzywach minimalnie
przetworzonych. Prelegentka dokonała także interpretacji wyników i przedstawiła
rolę czynników wewnętrznych i zewnętrznych warunkujących przeżycie patogenów.
II dzień webinarium otworzyła Dyrektor
Biura Kontroli Jakości Handlowej w GIJHARS Dorota Balińska-Hajduk z prezentacją
na temat wyników kontroli jakości handlowej produktów pochodzenia roślinnego,
ze szczególnym uwzględnieniem alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego,
w tym ich ekspozycji w sklepach.
Kolejną prezentację w bloku „Regulacje”
przedstawiła Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji PFPŻ ZP i Zastępca Redaktora
Naczelnego kwartalnika „Food-Lex. W wystąpieniu
pt. "Komunikaty na etykietach roślinnych odpowiedników produktów
pochodzenia zwierzęcego” szczegółowo został omówiony aktualny status prawny, a
także trwające prace legislacyjne, w tym aktualna sytuacja z zakresu stosowania
nazw mleczarskich i mięsnych na wyrobach pochodzenia roślinnego.
Następnie dr hab. inż. Zbigniew
Karaczun, prof. SGGW omówił znaczenie wyboru diety (roślinna, zwierzęca,
mieszana) dla wielkości presji wywieranej przez jej produkcję na środowisko
przyrodnicze i klimat (ślad wodny i węglowy poszczególnych produktów spożywczych).
Zwrócona została także uwaga na problem marnowania jedzenia - z punktu widzenia
wielkości śladu ekologicznego tego zjawiska.
Narodowy Instytut Zdrowia
Publicznego-PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia” w nowej formie
graficznej. Talerz pełen różnorodnych produktów symbolizuje zalecane proporcje
poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. W swojej prezentacji dr
Katarzyna Wolnicka, Kierownik Projektu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ekspert NIZP-PZH omówiła zalecenia żywienia, biorąc pod uwagę aspekt wpływu diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego na zdrowie.
Konferencję
prowadził Andrzej Gantner, Wiceprezes, Dyrektor Generalny PFPŻ ZP i Redaktor
Naczelny kwartalnika „Food-Lex”. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele ponad 140 firm spożywczych.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Patroni Webinarium PFPŻ ZP:
- Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Patroni medialni PFPŻ ZP:
- „Food-Lex”
-
Gospodarka Mięsna
-
Mistrz Branży
-
Nowy Przegląd Mleczarski
-
Portal www.pfpz.pl
-
Przegląd Mleczarski
-
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
-
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
-
Przemysł Spożywczy
pełna lista aktualności
|