Włoski eksport warzyw i owoców do NiemiecOd 2000 do 2008 roku eksport włoskich owoców i warzyw łącznie przekroczył średniorocznie wolumen 3,3 mln ton. Przy czym między 2000 a 2004 rokiem eksportowano corocznie około 3,0 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa, a w latach 2004-2007 wolumen ten zwiększył się do nawet 3,5 mln ton rocznie. Wg najnowszych danych za cały 2008 roku, łączny wolumen eksportu włoskich owoców i warzyw wynosi 3,3 mln ton.
Ponad 70 proc. wysyłanych za granicę co roku włoskich produktów ogrodnictwa stanowią świeże owoce, ziemniaki i warzywa to około 22 proc. rocznie.W minionym roku udział Niemiec w eksporcie włoskich owoców i warzyw wyniósł 32 procent. Dla porównania w roku 2000 wynosił on 41 proc., a średniorocznie w przeciągu ostatnich ośmiu lat został oszacowany na około 37 procent. Znacznie więcej w 2008 roku w porównaniu do roku 2000 Włosi dostarczyli na niemiecki rynek owoców cytrusowych, zmniejszyły się za to dostawy brzoskwiń i gruszek. W omawianym okresie na stabilnym poziomie utrzymywał się eksport nektarynek, wzrosły natomiast dostawy do Niemiec owoców kiwi. W przypadku warzyw najważniejszym produktem okazują się przez te wszystkie lata być pomidory, marchew, kapusta, kalafiory oraz sałata, chociaż łączny wolumen dostaw tych wszystkich produktów zmniejsza się z roku na rok. Najważniejszymi owocami eksportowanymi z Włoch do Niemiec w 2008 roku były jabłka – 257,7 tys. ton, brzoskwinie nektarynki – 137,6 tys. ton, winogrona – 123,4 tys. ton oraz gruszki – 56,4 tys. ton. W przypadku eksportu warzyw dominowały pomidory – 37,5 tys. ton, marchew – 51,1 tys. ton, kalafiory – 37,4 tys. ton oraz brokuły – 26,3 tys. ton i sałata – 16,4 tys. ton.
(Źródło: FAMMU/FAPA, Attache Reports, Centro Servici Ortofrutticoli)
pełna lista aktualności
|