Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie badań zawartości azotynów i azotanów w żywności pochodzenia zwierzęcegoGłówny Lekarz Weterynarii informuje, że jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych.W przypadku stosowania „testerów żywności” wyniki badań nie są
wiarygodne, gdyż urządzenia te nie spełniają wymogów dla przyrządów
pomiarowych. Nie zostały bowiem przeprowadzone badania sprawdzające
dokładność pomiarów tych urządzeń w odniesieniu do świeżego mięsa,
surowych wyrobów mięsnych ani produktów mięsnych przetworzonych, takich
jak parówki czy wędliny, a wykorzystywana w tych urządzeniach metoda
badania jest obarczona dużym błędem pomiaru.
Jednocześnie należy podkreślić, że azotany i azotyny sodu oraz potasu
(E249-E252) są dozwolone do stosowania jako dodatki do żywności w Unii
Europejskiej. Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a
także w serach celem zahamowania wzrostu mikroflory niepożądanej, a w
szczególności bakterii Clostridium botulinum, która wytwarza
silną toksynę zwaną jadem kiełbasianym. W 2017 r. Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ponowną ocenę bezpieczeństwa
wykorzystywania azotanów i azotynów jako dodatków do produktów
żywnościowych, w wyniku której stwierdził, że nie ma konieczności zmiany
ustalonych wcześniej limitów dotyczących dawkowania tych substancji w
produktach żywnościowych.
Źródło: GIW
pełna lista aktualności
|