Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Akryloamid w żywności- dlaczego należy weryfikować zagrożenie?
Jednym z procesowych zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym jest akryloamid.

Ten organiczny związek chemiczny tworzy się w skrobiowych produktach spożywczych z naturalnie występujących prekursorów w wyniku obróbki termicznej (min. 120 st.C). Prekursorami akryloamidu są cukry redukujące i aminokwasy. Reagując ze sobą podczas pieczenia i smażenia, doprowadzają do powstania akryloamidu. Surowce zawierające wspomniane prekursory to m.in. zboża, ziemniaki i ziarna kawy, co czyni wytworzone z nich  środki spożywcze szczególnie podatnymi na powstawanie akryloamidu.

 

W Rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanowiono środki łagodzące oraz określono poziomy odniesienia dla akryloamidu dla niektórych kategorii żywności.

 

Wskazane tym samym zostały:

  • działania regulujące( zmniejszające) poziom akryloamidu w środkach spożywczych, w których może on powstawać,
  • poziomy odniesienia stosowne dla weryfikacji skuteczności podjętych środków łagodzących,
  • kryteria dla metod analitycznych oznaczania akryloamidu w żywności.

Wypełnienie kryteriów skuteczności podanych w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017r. gwarantuje stosowana w laboratorium J.S. Hamilton akredytowana metoda oznaczania akryloamidu oparta na chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas.

 

Kontynuuj regularną współpracę z Laboratorium J.S. Hamilton Poland w zakresie kontroli swoich produktów pod kątem zawartości akryloamidu.

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego, aby poznać szczegóły.

 

Chcesz rozpocząć współpracę?

To równie proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@jsh.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY


Badania żywnosci szablon post poziom(4) (002)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij