Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru - wyniki kontroli IJHARSW III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego).Kontrolą objęto łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się
produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów
detalicznych.
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 318 partii, w tym: 193
partii soków i nektarów (dodatkowo skontrolowano 2 partie napojów na
bazie soków i 1 partię musu owocowego), 54 partii syropów owocowych i 68
partii cukru.
Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 59 partii, w tym:
- 39 partii soków, nektarów i napojów na bazie soków (19,9% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
- 15 partii syropów owocowych (27,8% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
- 5 partii cukru (7,4% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej).
Dotyczyły one m.in.:
Soki, nektary i napoje
- Nieprawidłowej nazwy („sok owocowy” dla wyrobu zawierającego również sok imbirowy).
- Stosowania niedozwolonych (np. „bez dodatku wody, bez dodatku
konserwantów” i „bez cukru” w przypadku soku) lub niezgodnych z prawdą
(np. „100% naturalny” na napoju zawierającym ekstrakt z kolendry i
barwnik) deklaracji odnoszących się do składu produktu.
- Braku informacji o pasteryzacji lub podawania informacji
wprowadzających w błąd odnośnie sposobu produkcji (np. określenia „sok
bezpośredni” sugerującego, że jest to sok świeżo wyciśnięty, a nie
pasteryzowany; sformułowania „świeży przez 14 dni od otwarcia”
sugerującego, że dany produkt nie został poddany utrwalaniu;
umieszczenia sprzecznych ze sobą informacji dotyczących tłoczenia na
zimno i jednoczesnej pasteryzacji).
- Podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, ilości nominalnej i wartości odżywczej.
Syropy owocowe
- Umieszczania na opakowaniu dwóch rozbieżnych nazw (np. na froncie –
„Malina” wraz z wizerunkiem malin, a na tylnej części – „Syrop o smaku
malinowym”).
- Podania niepełnej nazwy opisowej („syrop”) przy jednoczesnym
wyeksponowaniu na etykiecie grafiki owocu maliny i słowa „malina”
sugerujących, że jest to syrop z owoców maliny lub soku malinowego,
podczas gdy wytworzono go z użyciem aromatu i dwóch różnych rodzajów
soków (malinowego i aroniowego).
- Braku informacji o zastosowanym procesie pasteryzacji.
- Podania nieprawidłowej nazwy podmiotu odpowiedzialnego za znakowanie środka spożywczego.
- Umieszczenia daty minimalnej trwałości w przysłoniętym miejscu.
Cukier
- Braku nazwy w języku polskim i nazwy opisowej (np. podano wyłącznie nazwę „Soft brown sugar”).
- Zastosowania nazwy „Brown sugar Cukier z dodatkiem cynamonu”
sugerującej, że produkt jest cukrem nierafinowanym z cynamonem, podczas
gdy w jego składzie występowała również melasa (nadająca barwę).
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|