Jakość handlowa dań gotowychW III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych (z nadzieniem, w sosach, w słoikach i w puszkach).Kontrolą objęto łącznie 121 podmiotów, w tym 46 producentów, 39 sklepów i 36 punktów gastronomicznych.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 137 partii. Ze względu na
pleśń na powierzchni produktu oraz obecność w farszu drobnych cząstek
niepochodzących od deklarowanych składników zakwestionowano 2 partie
(1,5% partii poddanych kontroli).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 157 partiach, z czego 35
zakwestionowano (22,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.
zaniżonej zawartości farszu, obecności niedeklarowanych surowców oraz
niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości białka i
soli).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 326 partii, z czego w 156 stwierdzono nieprawidłowości (47,9%). Dotyczyły one m.in.:
- Niewłaściwej nazwy produktu (np. podania jedynie nazwy fantazyjnej
typu „pierogi carskie”, braku informacji o zastosowanej metodzie
utrwalania).
- Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych
surowców (w tym alergenów i komponentów składnika złożonego) lub
wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Wyszczególnienia składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
- Stosowania określeń typu „kuchnia staropolska”, „domowy”,
„tradycyjnie” i „jak u babci” przy stosowaniu dodatków, aromatów i
przetworzonych surowców.
- Podawania deklaracji „bez konserwantów” i „bez dodatku glutaminianu
monosodowego” przy jednoczesnym używaniu składników zawierających te
dodatki.
- Braku lub wskazania błędnej informacji o zawartości składników podkreślonych w oznakowaniu.
- Braku podania (w formie bezpośrednio dostępnej dla konsumenta)
informacji o składzie (w tym alergenach) produktów oferowanych do
sprzedaży bez opakowania w sklepach i w punktach gastronomicznych.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|