Święta z Garden GourmetW tegoroczne święta przygotuj szybkie, proste i smaczne dania wegetariańskie. Sprawdź przepisy od Garden Gourmet! Są naprawdę niesamowite!Nadchodzące święta z pewnością będą różnić
się od poprzednich. Będą bardziej kameralne, być może mniej gwarne. To jednak
nie powód, by nie zadbać odpowiednio o świąteczne potrawy. Oprócz tych
tradycyjnych, dobrze wszystkim znanych, przygotuj nowość, która zaskoczy najbliższych
i nie pozwoli, by na Twój stół wkradła się nuda. Niezależnie od tego czy
podasz je w Wigilię, na obiad w drugi dzień Świąt czy też w sylwestrową
noc, gwarantujemy, że wprowadzą wszystkich w doskonały świąteczny nastrój, a ty
przygotujesz je szybko i bez trudu, czyli… tak jak lubisz najbardziej. Oto
wypróbowane świąteczne przysmaki od Garden Gourmet – do podania jako danie
główne lub przystawka.
Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Kolor i smak żurawiny natychmiast przywodzą
na myśl obraz świąt, prawda? Owoc ten idealnie pasuje do klopsików
przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku
pomarańczowego, żurawiny i miodu wspaniale wprowadzi w świąteczny nastrój.
Ilość porcji: 1 Czas
przygotowania: 35 min Poziom:
średniozaawansowany
Składniki:
·
2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
·
świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
·
125 ml czerwonego wina
·
200 ml bulionu grzybowego
·
2 łyżki stołowe miodu lub cukru
·
225 g świeżych żurawin
·
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
·
oliwa z oliwek do smażenia
·
tymianek do dekoracji
Sposób
przygotowania:
1. Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw
zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce.
Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
2. Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę
i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
4. Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a
następnie wlej do sosu żurawinowego.
5. Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody
z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw
do ostygnięcia.
6. Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie
zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i
tymiankiem. Podawaj w świątecznej misce.
Wytrawne klopsiki w sam raz na noworoczne
party
Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze
słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego”
dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi –
może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy
będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu.
Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Poziom: łatwy
Składniki:
·
1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
·
125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo
się topi
·
1 pęczek szczypiorku
·
olej do smażenia
·
1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
·
1 łyżka stołowa ostrej musztardy
·
2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C
2. Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na
20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie,
uformuj „mięso”
wokół sera na kształt kulki.
3. Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i
piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w
piekarniku.
4. Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj
składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
5. Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w
powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie
udekoruj szczypiorkiem.
Sałatka z filecikami
W okresie świątecznym nigdy za dużo pyszności
na stole! Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i
przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj
je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca
i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy
z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà!
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Poziom: łatwy
Składniki:
·
2 opakowania Filecików Roślinnych
Garden Gourmet
·
100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)
·
1 obrane mango
·
1 obrane awokado
·
150 g liści szpinaku
·
300 g świeżego ananasa
·
200 g ciecierzycy w puszce
·
30 ml soku z cytryny
·
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
·
2 łyżki stołowe syropu z agawy
·
świeżo zmielona papryka
Sposób przygotowania:
1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika.
Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
2. W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść
owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre
kawałki do dekoracji.
3. Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze.
4. Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone
fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców.
Wesołych i pysznych świąt!
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze
żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio blisko 1600 produktów
i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT,
LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku
od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w
8 lokalizacjach.