MIKOTOKSYNY – cichy zabójcaMikotoksyny są toksycznymi substancjami, które produkowane są przez liczne gatunki grzybów pleśniowych, głównie Aspergillus, Penicilium oraz Fusarium. Do czynników wpływających na produkcję mikotoksyn zalicza się między innymi: szczep grzyba, rodzaj podłoża, warunki wilgotności oraz temperatury otoczenia, a także zawartość wody w produkcie oraz stopień dojrzałości rośliny.Mikotoksyny mogą
być przyczyną ostrych zatruć, ale również wykazują właściwości rakotwórcze,
mutagenne, teratogenne i estrogenne. Poza ryzykiem zdrowotnym, mikotoksyny
powodować mogą duże straty ekonomiczne.
Aktualnie poznanych zostało ponad 300 mikotoksyn, z których do
najbardziej niebezpiecznych zaliczane są:
- Aflatoksyny B₁, B₂, G₁, G₂ i M1,
- Trichoteceny (między innymi deoksyniwalienol,
toksyna T-2, toksyna HT-2 i niwalenol),
- Zearalenon,
- Fumonizyny,
- Ochratoksyna A,
- Patulina,
- Alkaloidy sporyszu.
Laboratorium J.S.Hamilton Poland wykonuje oznaczenie mikotoksyn w
produktach rolno-spożywczych jak i również w produktach specjalnego
przeznaczenia tj. dla dzieci,
wykorzystując techniki chromatograficzne –
wysokosprawną chromatografię cieczową HPLC-FLD czy też chromatografię
cieczową z tandemową spektrometrią mas
(LC-MS/MS).
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się
ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.
Chcesz rozpocząć współpracę?
To proste!
Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:
oferty.food@hamilton.com.pl
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY
pełna lista aktualności
|