Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
MIKOTOKSYNY – cichy zabójca
Mikotoksyny są toksycznymi substancjami, które produkowane są przez liczne gatunki grzybów pleśniowych, głównie Aspergillus, Penicilium oraz Fusarium. Do czynników wpływających na produkcję mikotoksyn zalicza się między innymi: szczep grzyba, rodzaj podłoża, warunki wilgotności oraz temperatury otoczenia, a także zawartość wody w produkcie oraz stopień dojrzałości rośliny.

Mikotoksyny mogą być przyczyną ostrych zatruć, ale również wykazują właściwości rakotwórcze, mutagenne, teratogenne i estrogenne. Poza ryzykiem zdrowotnym, mikotoksyny powodować mogą duże straty ekonomiczne.

Aktualnie poznanych zostało ponad 300 mikotoksyn, z których do najbardziej niebezpiecznych zaliczane są:

  • Aflatoksyny B₁, B₂, G₁, G₂ i M1,
  • Trichoteceny (między innymi deoksyniwalienol, toksyna T-2, toksyna HT-2 i niwalenol),
  • Zearalenon,
  • Fumonizyny,
  • Ochratoksyna A,
  • Patulina,
  • Alkaloidy sporyszu.

Laboratorium J.S.Hamilton Poland wykonuje oznaczenie mikotoksyn w produktach rolno-spożywczych jak i również w produktach specjalnego przeznaczenia tj. dla  dzieci, wykorzystując techniki chromatograficzne –  wysokosprawną chromatografię cieczową HPLC-FLD czy też chromatografię cieczową z  tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS).


Badania żywnosci szablon post poziom

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.

 

Chcesz rozpocząć współpracę?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl

 

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij