Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znakowanie produktów na rynek Zjednoczonego Królestwa
1 stycznia 2021 r. Zjednoczone Królestwo znajdzie się poza jednolitym rynkiem oraz unią celną UE.

Jeśli Wielka Brytania nie zawrze dwustronnej umowy  handlowej z UE, obrót towarowy między państwami członkowskimi UE, w tym Polską, a Wielką Brytanią będzie od 1 stycznia 2021 roku podlegał analogicznym zasadom i kontrolom granicznym, jak obrót z innymi państwami trzecimi.

Przedsiębiorca eksportujący artykuły rolno-spożywcze na rynek Zjednoczonego Królestwa będzie musiał:

  • zapewnić zgodność z właściwymi wymaganiami tego kraju,
  • upewnić się, czy wobec towarów importowanych/eksportowanych z Wielkiej Brytanii nie ma nałożonych dodatkowych ograniczeń/wymogów.

Przedsiębiorca powinien skontaktować się z odbiorcą towaru w Zjednoczonym Królestwie w celu uzgodnienia szczegółowych wymogów dotyczących znakowania produktów.

Zgodnie z dotychczas prezentowanymi szczegółowymi informacjami na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa:

  • znakowanie produktów żywnościowych przeznaczone na rynek Zjednoczonego Królestwa musi być spójne zarówno z prawem Zjednoczonego Królestwa jaki i unijnym,
  • póki co, przepisy Zjednoczonego Królestwa dotyczące informacji o żywności (The Food Information Regulations 2014) egzekwują przepisy prawa UE, które gwarantują, że żywność znakowana jest w sposób uczciwy, niewprowadzający w błąd oraz zapewniający spójność dla branży rolno-spożywczej, jak i konsumentów,
  • etykiety żywności muszą zawierać nazwę prawną oferowanej żywności,
  • określone produkty spożywcze posiadają  „zastrzeżone opisy”, których można używać tylko wtedy, gdy posiadają określony skład - na przykład produkt oznaczony jako „burger wołowy” musi zawierać w swoim składzie co najmniej 62% wołowiny. Normy szczegółowe w Zjednoczonym Królestwie odnoszą się do produktów względem,  których konsumenci oczekują określonej jakości oraz produktów, gdzie istnieje ryzyko zastąpienia ich substytutami o niższej jakości. Produktami, które posiadają  „zastrzeżone opisy” są także m.in. wody butelkowane, chleb i mąka, kakao i produkty czekoladowe, tłuszcze i oleje, ryby, soki owocowe i nektary, miód.

Żywność paczkowana to każda żywność, która jest pakowana przed wprowadzeniem do sprzedaży i nie może być zmieniana bez otwarcia lub zmiany opakowania.
Według opublikowanych przez stronę brytyjską wymagań, na opakowaniu produktu lub na etykiecie dołączonej do opakowania należy umieścić następujące informacje (informacje obowiązkowe):

  • nazwa żywności
  • deklaracja ilościowa składników (QUID), w razie potrzeby
  • wykaz składników (w tym alergenów)
  • masa lub objętość żywności (ilość netto)
  • data przydatności do spożycia przed" lub "do użycia przed"
  • nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym (FBO) odpowiedzialnego za informacje o żywności
  • zawartość alkoholu (w procentach) w napojach zawierających ponad 1,2 % alkoholu objętościowo.

Zapakowane produkty żywnościowe muszą być opatrzone etykietą z informacją o wartościach odżywczych, jeśli: 

  • na opakowaniu umieszczono oświadczenie żywieniowe lub zdrowotne (np. "produkt o wysokiej zawartości błonnika" lub "dobre źródło wapnia",
  • witaminy lub składniki mineralne zostały dodane do żywności.

Food Standard Agency – Agencja do spraw Norm dla Żywności Zjednoczonego Królestwa przygotowała praktyczne informacje na temat zasad znakowania żywności.

Na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa dostępne są:


Źródło: IJHARS

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij