Jakość handlowa przetworów mięsnychGłówny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował wyniki kontroli przetworów mięsnych.W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów
mięsnych (głównie kiełbas), którą objęto 128 producentów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 224 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 198 partiach, z czego 49
zakwestionowano (24,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.
niedeklarowanych składników (surowca mięsnego, fosforanów, skrobi) i
niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 70 stwierdzono nieprawidłowości (21,3%). Dotyczyły one m.in.:
- Podawania w nazwie określeń typu „wiejska” czy „od chłopa” przy stosowaniu aromatów i przetworzonych surowców.
- Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych
surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie
wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składników i wartości odżywczej.
- Braku informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.
- Nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki).
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|