Bezpłatne e-szkolenie dla producentów żywności „Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej”Od 12 listopada 2020 zapraszamy wszystkich przedstawicieli producentów, przetwórców
i dystrybutorów żywności na szkolenie „Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej”.To bezpłatne wydarzenie (zadanie realizowane ze środków
Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, finansowane przez Ministra Zdrowia),
dostępne na platformie e-learningowej
NIZP-PZH do 12 grudnia 2020.
Czego dowiedzą się uczestnicy szkolenia? Oto jego zakres
tematyczny:
- Żywność jako źródło różnych składników – tabele
składu i wartości odżywczej żywności
- Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
- Reformulacja składu produktów spożywczych –
mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
- Informacja o wartości odżywczej żywności na
etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
- Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje
o cechach prozdrowotnych produktów
- Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
- Substancje dodatkowe – reformulacja składu
produktów.
- Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty
(zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla
produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
Kto powinien wziąć udział w szkoleniu?
- Osoby związane z
produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją żywności
- Przedstawiciele organizacji
branży spożywczej
- Osoby
zainteresowane tworzeniem receptur produktów i potraw, znakowaniem i reklamą
żywności, aktualnymi zaleceniami żywieniowymi.
👉
Zarejestruj się na platformie https://elearning.pzh.gov.pl/index.php i weź udział w szkoleniu już dziś.
Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu?
20 maja 2020 roku Komisja Europejska przyjęła strategię "Od
pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska
systemu żywnościowego (COM/2020/381).
Strategia ta jest kluczowym elementem „Zielonego Ładu”. Uznaje ona
nierozerwalne związki między zdrowymi ludźmi, zdrowymi społeczeństwami i zdrową
planetą.
W związku z wysoką częstością
występowania chorób żywieniowo-zależnych, w szczególności otyłości i nadwagi,
niezbędne jest kontynuowanie i wzmacnianie działań na rzecz zmniejszenia
spożycia soli, cukru, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, izomerów trans
kwasów tłuszczowych. Obniżanie spożycia tych składników może być realizowane
m.in. poprzez reformulację składu produktów spożywczych.
Niezbędnymi działaniami jest edukacja i
współpraca z przedstawicielami przemysłu spożywczego
w kierunku poprawy jakości żywieniowej produktów spożywczych. Duże znaczenie ma
także prawidłowe informowanie konsumentów na temat wartości odżywczej żywności,
stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych w celu zwiększenia wiedzy
konsumentów na temat żywności i ułatwienia im dokonywania prawidłowych wyborów
konsumenckich.
- Na szkoleniu
omówione zostały wytyczne dotyczące
obniżania zawartości tłuszczu, soli i cukru w produktach spożywczych.
- Poruszamy także
zagadnienie nowych propozycji informowania o jakości żywieniowej produktów
(FOPNL) oraz kwestie profilowania żywieniowego.
- Nowością w naszym
kraju jest wprowadzenie prawa dotyczącego
tzw. „podatku cukrowego”. Podatek od napojów: z dodatkiem cukru
lub substancji słodzącej oraz z dodatkiem substancji aktywnej - kofeiny lub
tauryny wejdzie w życie od stycznia 2021 r. (Ustawa z dnia 14 lutego 2020 r. o
zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów
konsumentów - Dz. U., 2020 r. poz. 1492).
- Szkolenie
dostarcza także informacji o zaleceniach żywieniowych oraz danych o składzie i wartości odżywczej żywności.
- Interesującym
tematem nadal pozostaje właściwa interpretacja kryteriów żywieniowych dla
produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w
jednostkach systemu oświaty oraz w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.
👉
Zarejestruj się na platformie https://elearning.pzh.gov.pl/index.php i weź udział w szkoleniu już dziś.
Szczególnie zapraszamy wszystkie te osoby które nie brały
udziału w szkoleniach stacjonarnych w latach 2018 – 2019.
Przekaż to zaproszenie wszystkim osobom, które mogłyby być
zainteresowanie udziałem w takim szkoleniu.
pełna lista aktualności
|