Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czynsze i żywność głównym składnikiem inflacji w styczniu
Wesdług szacunków GUS, ceny dóbr i usług wzrosły w styczniu br. o 0,5 proc. w stosunku do grudnia 2009 r. W porównaniu ze styczniem ub. r. były natomiast wyższe o 3,6 proc. Według analityków Ministerstwa Gospodarki można było oczekiwać nieznacznie wolniejszego tempa wzrostu cen.

Według resortu gospodarki, wzrost cen w lutym br. powinien być zbliżony do odnotowanego w styczniu br. Eksperci MG oczekują ponadto wolniejszego wzrostu cen żywności oraz nieco szybszego wzrostu cen w transporcie.

Zdaniem analityków MG, niepewne pozostają m.in. zmiany cen używek. Oznacza to, że wskaźnik wzrostu cen w lutym br. może, podobnie jak w styczniu br., znaleźć się w przedziale odchyleń od celu inflacyjnego Rady Polityki Pieniężnej. Dalszy spadek inflacji, do poziomu założonego przez RPP , powinien nastąpić w drugim kwartale 2010 r.

Największy wpływ na kształtowanie inflacji w styczniu br. miał wzrost cen żywności - o 0,7 proc. oraz opłat związanych z mieszkaniem - o 0,9 proc. Rosły także ceny transportu (o 1 proc.), a także dóbr i usług związanych ze zdrowiem, łącznością, rekreacją i kulturą oraz edukacją. Jednocześnie nastąpił sezonowy spadek cen odzieży i obuwia o 2,2 proc.

źródło: Ministerstwo Gospodarki

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij