Zafałszowanie tłuszczu kakaowego w czekoladachLaboratorium J. S. Hamilton Poland od wielu lat prowadzi badania dotyczące zawartości ekwiwalentów tłuszczu kakaowego w czekoladach. Doświadczenie jakie posiadamy w tym zakresie pozwala zweryfikować jakość czekolad oraz surowców stosowanych w produkcji wyrobów czekoladowych.Ekwiwalenty
tłuszczu kakaowego mogą być dodawane do czekolad w ilości maksymalnej 5% wyrobu
gotowego, po odjęciu od całkowitej masy jakiejkolwiek innej substancji jadalnej,
użytej zgodnie z załącznikiem I B, dyrektywy 2000/36/WE Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. (z późniejszymi zmianami).
W
związku z tym badanie zawartości CBE w czekoladach pozwala na wykrywanie
zafałszowania czekolad, które na opakowaniach nie mają deklarowanej zawartości
tłuszczów roślinnych oraz zafałszowania wynikającego z dodatku CBE w ilości
większej niż 5%.
Oznaczenie
zawartości CBE umożliwia również kontrolę jakości czekolady w postaci płynnej,
płatków lub
granulek, stosowanych w zakładach cukierniczych i ciastkarskich do oblewania
wyrobów gotowych.
Dla kogo: - producentów żywności, którzy sami nie wytwarzają czekolady, ale używają
czekoladę jako surowiec sprawą szczególnie istotną jest, czy jakość surowca
jest zgodna ze specyfikacją i deklarowanym wykazem składników, czy surowiec nie
jest zafałszowany ze względu na nadmierną ilość CBE lub zawartość nie
deklarowanych CBE
- Kontrola w placówkach
detalicznych, hurtowniach, centrach dystrybucyjnych, magazynach producentów i w
trakcie procesu produkcji czekolad
- Oznaczenie
CBE jest jedną z głównych analiz pozwalających wykrywać zafałszowanie czekolad
i może być realizowane na każdym etapie obrotu handlowego.
W laboratorium J.S. Hamilton Poland
wykonasz: - Obecność
niedeklarowanego tłuszczu innego niż kakaowy
- Potwierdzenie
max. zawartości ekwiwalentu tłuszczu kakaowego (max.5%)
- Zawartość
tłuszczu mlecznego
- Suchą masę
kakaową
- Suchą masę
mleczną
- Zawartość
kuwertury, nadzienia
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem
z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.
Nie
współpracowałeś jeszcze z nami?
To proste! Prześlij swoje
zapytanie na nasz adres e-mail:
oferty.food@hamilton.com.pl
ZAPRASZAMY
DO WSPÓŁPRACY!
pełna lista aktualności
|