Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zafałszowanie tłuszczu kakaowego w czekoladach
Laboratorium J. S. Hamilton Poland od wielu lat prowadzi badania dotyczące zawartości ekwiwalentów tłuszczu kakaowego w czekoladach. Doświadczenie jakie posiadamy w tym zakresie pozwala zweryfikować jakość czekolad oraz surowców stosowanych w produkcji wyrobów czekoladowych.

Ekwiwalenty tłuszczu kakaowego mogą być dodawane do czekolad w ilości maksymalnej 5% wyrobu gotowego, po odjęciu od całkowitej masy jakiejkolwiek innej substancji jadalnej, użytej zgodnie z załącznikiem I B, dyrektywy 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. (z późniejszymi zmianami).

W związku z tym badanie zawartości CBE w czekoladach pozwala na wykrywanie zafałszowania czekolad, które na opakowaniach nie mają deklarowanej zawartości tłuszczów roślinnych oraz zafałszowania wynikającego z dodatku CBE w ilości większej niż 5%.


Oznaczenie zawartości CBE umożliwia również kontrolę jakości czekolady w postaci płynnej, płatków lub granulek, stosowanych w zakładach cukierniczych i ciastkarskich do oblewania wyrobów gotowych.

 

Dla kogo:

  • producentów żywności, którzy sami nie wytwarzają czekolady, ale używają czekoladę jako surowiec sprawą szczególnie istotną jest, czy jakość surowca jest zgodna ze specyfikacją i deklarowanym wykazem składników, czy surowiec nie jest zafałszowany ze względu na nadmierną ilość CBE lub zawartość nie deklarowanych CBE
  • Kontrola w placówkach detalicznych, hurtowniach, centrach dystrybucyjnych, magazynach producentów i w trakcie procesu produkcji czekolad
  • Oznaczenie CBE jest jedną z głównych analiz pozwalających wykrywać zafałszowanie czekolad i może być realizowane na każdym etapie obrotu handlowego.

 

W laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonasz:

  • Obecność niedeklarowanego tłuszczu innego niż kakaowy
  • Potwierdzenie max. zawartości ekwiwalentu tłuszczu kakaowego (max.5%)
  • Zawartość tłuszczu mlecznego
  • Suchą masę kakaową
  • Suchą masę mleczną
  • Zawartość kuwertury, nadzienia
 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij