Webinar Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków nt. redukcji cukru i znaczenia niskokalorycznych substancji słodzącychZapraszamy do udziału w bezpłatnym webinarze, podczas którego prelegenci podzielą się swoimi praktycznymi spostrzeżeniami i doświadczeniami badawczymi dotyczącymi stanu odżywienia i potrzeb pacjentów z otyłością i cukrzycą, w tym znaczenia niskokalorycznych słodzików w praktyce dietetycznej, 7 października, g. 19:00-20:00.Europejska Federacja Stowarzyszeń Dietetyków (EFAD) organizuje internetowe seminarium na temat redukcji cukru i znaczenia niskokalorycznych słodzików w praktyce dietetycznej, ze szczególnym uwzględnieniem otyłości i cukrzycy, z udziałem pięciu znanych i szanowanych naukowców i dietetyków z Europy i spoza niej.
Webinarium odbędzie się 7 października 2020 r. o godzinie 19:00.
W trakcie webinarium będzie można uzyskać odpowiedzi: Jak niskokaloryczne słodziki mogą pomóc w spełnieniu zaleceń zdrowia publicznego dotyczących ograniczenia spożycia cukru i czy są one powiązane z dietą o wyższej jakości? Jakie są wyniki różnych polityk redukcji cukru w Europie? Czy i jak niskokaloryczne słodziki mogą pomóc w utracie wagi i kontroli glukozy, gdy są stosowane jako zamiennik cukru. Dlaczego istnieją kontrowersje między badaniami obserwacyjnymi a randomizowanymi kontrolowanymi badaniami? Jakie nowe dowody wskazują na wpływ niskokalorycznych substancji słodzących na różne kardiometaboliczne czynniki ryzyka, w tym otyłość, kontrolę glikemii, ciśnienie krwi, poziom lipidów we krwi i tłuszcz w wątrobie?
pełna lista aktualności
|