Webinarium PFPŻ ZP „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych”, 23-24.09.2020 r.W dniach 23-24 września 2020 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP pt. „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych”, w trakcie którego najlepsi eksperci z branży omówili aktualne przepisy i zagadnienia istotne z punktu widzenia przedsiębiorstw.
Webinarium dotyczyło kluczowych kwestii z zakresu znakowania produktów spożywczych, a wzięło w niej udział ponad 260 przedstawicieli przemysłu spożywczego.Konferencję otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor
generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny
kwartalnika „Food-Lex”, a wydarzenie prowadziła
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora
naczelnego kwartalnika „Food-Lex”. Pierwszą
prezentację pt. „Podawanie informacji o pochodzeniu produktów
spożywczych, w tym składników podstawowych, w świetle aktualnych przepisów i
wytycznych” omówiła Dorota Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Kontroli Jakości
Handlowej w Głównym Inspektoracie
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W swoim wystąpieniu Prelegentka odniosła
się do wymagań prawnych określających zagadnienie, w tym do Wytycznych Komisji
Europejskiej oraz MRiRW i GIJHARS. W trakcie prezentacji została również zwrócona
uwaga m.in. na różnicę między pochodzeniem składnika podstawowego a
pochodzeniem wyrobu gotowego. Kolejny temat - „Dobrowolne
znakowanie produktów spożywczych na gruncie rozporządzenia 1169/2011” został
omówiony przez Joannę Krakowiak, radcę prawnego Kancelarii Wardyński i Wspólnicy.
W swojej prezentacji Prelegentka wyjaśniła rodzaje i funkcje dobrowolnych informacji
o żywności oraz przedstawiła kwestię haseł reklamowych na etykietach i w innych
kanałach komunikacji. Uczestnicy konferencji zapoznali się także z wyzwaniami
ograniczonego miejsca na etykiecie i możliwymi rozwiązaniami w tym zakresie.
Prezentacja „Limity
tolerancji składników odżywczych deklarowanych na etykiecie” została
omówiona przez dr inż. Beatę Przygodę z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
– PZH. W trakcie wystąpienia zostały omówione podstawy prawne z przedmiotowego obszaru, a także sposób obliczania
zawartości składników odżywczych w różnych rodzajach produktów. Uczestnicy webinarium
zapoznali się również z kwestią start składników odżywczych w procesach technologicznych
i podczas przechowywania.
Następnie Małgorzata Krzepkowska reprezentująca J.S. Hamilton Poland
Sp. z o.o. przedstawiła zagadnienie „Nazwa produktu spożywczego. Czy zawsze jest
podana w sposób prawidłowy?”. W swoim wystąpieniu Prelegentka odniosła się
do wymagań wynikających z rozporządzenia (UE) 1169/2011, jak również omówiła
przykłady nazw produktów uregulowanych prawnie. Ponadto, przedstawione zostały
przykłady błędów z rynku.
Ostatnią
prezentację pt. „Obecne i przewidywane wymogi prawne podawania informacji
środowiskowych na opakowaniach” przedstawiła Magdalena Dziczek
reprezentująca Związek Pracodawców EKO-PAK. W swoim wykładzie Prelegentka odpowiedziała
na pytania, gdzie i kiedy umieszczać poszczególnie informacje na opakowaniach
produktów, jak również omówiła stosowane symbole i ich znaczenie. Uczestnicy webinarium
zapoznali się także z planami UE dotyczącymi rozszerzania wymagań z zakresu oznaczeń
środowiskowych. Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji. Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP: Partnerzy Webinarium PFPŻ ZP: Patroni Webinarium PFPŻ ZP: Polskie Mięso QAFP Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego Związek Polskich Przetwórców Mleka Patroni medialni PFPŻ ZP: „Food-Lex” Gospodarka Mięsna Mistrz Branży Nowy Przegląd Mleczarski Polskie Mięso Portal www.pfpz.pl Przegląd Mleczarski Przegląd Piekarski i Cukierniczy Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
Przemysł Spożywczy
pełna lista aktualności
|