Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiany w Rozporządzeniu - Nadchlorany w żywności
Nadchloran występuje naturalnie w środowisku w złożach azotanu i potasu, a także może powstawać w atmosferze i przenikać do gleby i wód gruntowych. Występuje on również jako zanieczyszczenie środowiskowe w następstwie stosowania nawozów azotowych oraz produkcji. Nadchlorany mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy w szczególności u dzieci w okresie prenatalnym, niemowląt i osób z niedoborem jodu.

Z dniem 1 lipca 2020 r. obowiązują nowe wytyczne uwzględnione w Rozporządzeniu(UE) 2020/685, zmieniającym Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, w którym określono najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu dla następujących środków spożywczych:


- Owoce i warzywa: 0,05 mg/kg, z wyjątkiem
* Cucurbitaceae i jarmużu: 0,10 mg/kg
* warzyw liściastych i ziół: 0,50 mg/kg
- Herbata (Camellia sinensis), suszona: 0,75 mg/kg
- Napary ziołowe i owocowe, suszone: 0,75 mg/kg
- Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci oraz preparaty do żywienia małych dzieci: 0,01 mg/kg
- Żywność dla dzieci: 0,02 mg/kg
- Produkty zbożowe przetworzone: 0,01 mg/kg


J.S. Hamilton wykonuje analizy chloranów i nadchloranów w żywności w wyspecjalizowanym laboratorium Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. w Słomczynie (AB 1537).


Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


Roll_up_Hamilton_Poland_FOOD_PESTYCYDY_END_DRUK_2 (002)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij