Dieta roślinna
W ostatnich latach dużą popularność zyskały diety
roślinne i mimo ich dużej różnorodności wszystkie łączy jedno – eliminacja
mięsa z diety. Dla niektórych jest to kontrowersyjny i budzący obawy sposób
żywienia, a dla innych codzienność i styl życia. Bardzo często można się
spotkać z pytaniami, czy dieta roślinna nie jest dietą niedoborową, czy nie
może mieć negatywnego wpływu na nasze zdrowie? Prawdą jest, że dieta
standardowa (czyli niewykluczająca mięsa i produktów odzwierzęcych) również
może być niedoborowa i prowadzić do wielu schorzeń i zaburzeń. Każda
nieprawidłowo zbilansowana dieta będzie prowadzić do niedoborów w organizmie
niezależnie od tego, czy uwzględniamy w jadłospisie mięso, czy też nie. Warto
jednak wziąć pod uwagę wszystkie prozdrowotne korzyści stosowania diety
roślinnej.
Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna może przynieść
wiele zdrowotnych korzyści, np. zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu
sercowo-naczyniowego lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości. Zalety
zdrowotne diety roślinnej wynikają w głównej mierze z poniższych aspektów:
·
Niska
wartość energetyczna i wysoka gęstość odżywcza diety –
dieta roślinna (wszystkie jej odmiany), jak sama nazwa wskazuje, zakłada duży
udział warzyw i owoców w codziennym jadłospisie. Oprócz tego, że są one
wspaniałym źródłem witamin i składników mineralnych, to jednocześnie zwiększają
objętość posiłków, co w tym przypadku zwykle idzie w parze ze zmniejszeniem
kaloryczności całodziennej racji pokarmowej. Ma to korzystny wpływ na
utrzymanie lub też osiągnięcie prawidłowej masy ciała, a także zmniejsza ryzyko
wystąpienia niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych. Oczywiście
część warzyw i owoców cechuje się wyższą wartością kaloryczną (np. nasiona roślin
strączkowych lub winogrona), ale zwykle ich kaloryczność nie jest zbyt wysoka.
Warto też pamiętać, że produkty, które zostały przez nas wyeliminowane (mięso i
produkty pochodzenia zwierzęcego) również były źródłem cennych składników
odżywczych (np. białka, wapnia) i należy zadbać o ich prawidłową podaż z
produktów roślinnych np. tofu, nasion roślin strączkowych czy wzbogaconych
napojów roślinnych. Dodatkowo warzywa strączkowe, które są nieodłącznym
elementem prawidłowej diety roślinnej mają korzystny wpływ na profil
lipidowy.
·
Ograniczona
zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwiększony udział NNKT
(nienasyconych kwasów tłuszczowych) – najczęściej głównym źródłem tłuszczu i
nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest mięso oraz przekąski (np. słodycze
czy produkty typu fast food), znacznie rzadziej oleje roślinne i orzechy. Dieta
roślinna z założenia prowadzi do eliminacji pierwszej grupy (mięsa), a przynajmniej
do częściowej eliminacji lub zamiany przekąsek na inne odpowiedniki np. orzechy
czy nasiona. Są one wraz z olejami roślinnymi zdecydowanie lepszym wyborem
jeśli chodzi o źródło tłuszczu w diecie, głównie dzięki temu, że są źródłem
NNKT niezbędnych do prawidłowej pracy układu krwionośnego, serca oraz mózgu.
·
Większa
zawartość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego –
węglowodany złożone możemy znaleźć m.in. w kaszach oraz pieczywie
pełnoziarnistym, które są jednocześnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Przy prawidłowej wartości energetycznej diety, zarówno zwiększony udział węglowodanów złożonych, jak i błonnika
pokarmowego zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego oraz nadmiernej
masy ciała. Dodatkowo produkty pełnoziarniste są źródłem m.in. witamin z grupy B.
Prawidłowo zbilansowana oraz urozmaicona dieta roślinna
może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie – zmniejsza ryzyko
wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, poprawia profil lipidowy i
zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Należy jednak pamiętać, że
podstawą jest właśnie prawidłowe zbilansowanie jadłospisu oraz świadomość, że
musimy zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wszystkie mikro- i makroelementy
(jeśli nie poprzez dietę, to dzięki prawidłowej suplementacji). Wraz ze
wzrostem popularności diety roślinnej, wzrasta również asortyment produktów
dostępnych w sklepach, co bardzo często ułatwia i przyspiesza przygotowywanie
posiłków.
Oliwia
Wójtowicz
Dywizja
Nutrition, Health & Wellness
Nestlé
Polska