Informacja Prasowa PFPŻ ZP dot. poprawki umożliwiającej wejście podatku cukrowego od 1/01/2021 w ustawie o rządowym projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w zw. z epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniuPrace na ustawą dotyczącą funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z pandemią zostały wykorzystane do wprowadzenia poprawki umożliwiającej wejście w życie podatku cukrowego. Za głęboko niepokojące należy uznać wykorzystanie tego typu ustawy do celów fiskalnych, nie związanych w żaden sposób z procedowaną ustawą, ale przede wszystkim wprowadzanie poprawek do ustawy o tzw. podatku cukrowym, która nie została prawomocnie uchwalona i opublikowana w Dzienniku Ustaw.W
nocy 22/07/2020 Sejmowa Komisja Zdrowia wprowadziła poprawki w ustawie o rządowym projekcie ustawy o zmianie
niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z
epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniu, odnoszące się do nieuchwalonej i
nieistniejącej w porządku prawnym ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z
promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Poprawka ma na celu obciążenie
przedsiębiorców podatkiem cukrowym od dnia 1 stycznia 2021.
Uchwalona
poprawka świadczy o zupełnym braku zrozumienia dla bardzo trudnej sytuacji
przedsiębiorców branży napojowej oraz stanowi zaprzeczenie dotychczasowych
obietnic Rządu, dotyczących wspierania przedsiębiorców w walce z gospodarczymi
skutkami pandemii i niewprowadzania nowych obciążeń fiskalnych.
W ciągu ostatnich miesięcy przedsiębiorcy
wielokrotnie apelowali zarówno do posłów, Rządu oraz Prezydenta RP, aby w
sytuacji poważnych strat, jakie
poniosła i w dalszym ciągu ponosi branża napojowa z powodu pandemii,
wynikających ze spadków obrotów sięgających nawet 40% - z tego w większości w
najbardziej rentownym kanale dystrybucji, czyli w sektorze gastronomii i
hotelarstwa - podatek cukrowy „zamrozić” na minimum najbliższe dwa lata, czyli
do roku 2023. Trudno bowiem oczekiwać,
aby w ciągu kilku miesięcy, od 1 stycznia 2021, w nadal bardzo niepewnej
sytuacji związanej z pandemią i jej kolejnymi możliwymi falami, sytuacja w
branży wróciła do stanu sprzed pandemii COVID-19, a przedsiębiorstwa były
wstanie pokryć poniesione straty i zapłacić nieracjonalnie wysoki dodatkowy
podatek – stwierdza Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.
Według
analiz Polskiej Federacji Producentów Żywności, podatek cukrowy, którego
wielkość jest drastycznie wysoka w porównaniu do siły nabywczej polskiego
konsumenta, wprowadzany w takich warunkach i na zasadach jakie są zapisane w
projekcie ustawy będzie oznaczał nieuniknione bankructwa wielu przedsiębiorstw
i utratę około 40 tysięcy miejsc pracy w całym łańcuchu zaopatrzenia, produkcji
i dystrybucji napojów w Polsce. Wprowadzenie go już od 1 stycznia 2021 tylko
ten problem spotęguje, co stanowi zaprzeczenie strategii Rządu dotyczącej walki
ze skutkami gospodarczymi pandemii.
Wielokrotnie zgłaszaliśmy
wspólnie z innymi organizacjami gotowość do dyskusji o ewentualnych nowych,
dopasowanych do sytuacji gospodarczej i siły nabywczej społeczeństwa
rozwiązaniach. W odróżnieniu jednak od obecnego projektu powinny one zostać
opracowane w oparciu o szczegółowe konsultacje z branżą i z uwzględnieniem
realiów społeczno-gospodarczych. Sposób, w jaki Rząd chce wprowadzić w życie
ustawę, świadczy o całkowitym lekceważeniu głosu przedsiębiorców – podkreśla
Andrzej Gantner.
Zapisy
z posiedzenia Komisji świadczą również, że nie tylko przedsiębiorcy mają zastrzeżenia do poprawki. Biuro Legislacyjne
Sejmu zgłosiło poważne wątpliwości natury proceduralnej oraz wniosek o wycofanie
poprawki, ze względu na fakt, że za kuriozalne należy uznać odnoszenie się do
ustawy, która nie został jeszcze uchwalona.
Konsekwencje
epidemii koronawirusa są i będą w dalszym ciągu bardzo dotkliwe dla tysięcy
przedsiębiorców. Zapowiadane przez Rząd „odmrażanie gospodarki” powinno mieć na względzie przede wszystkim stabilność przepisów dotyczących przedsiębiorców,
brak dodatkowych obciążeń finansowych oraz umożliwić dobre przygotowanie się na
ewentualną drugą falę pandemii. Forsowanie w tak kuriozalny sposób wprowadzenia
podatku cukrowego już od 1 stycznia 2021 stanowi w opinii przedsiębiorców
całkowite zaprzeczenie tych zapowiedzi.
Kontakt:
Biuro
prasowe:
media@pfpz.pl
+48 604 143
104
pełna lista aktualności
|