Nowe przepisy – znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia30 września br. wejdą w życie przepisy nakładające obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu.
30 czerwca 2020 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w
sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U.
poz. 1149).
Celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie
sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania oprócz informacji słownej o państwie
pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego również informacji
pod postacią grafiki przedstawiającej flagę tego państwa pochodzenia.
Obowiązek prezentowania grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia
jest uzupełnieniem informacji, która już w aktualnym stanie prawnym musi być
udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w
widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa. Wymóg
podawania informacji dotyczących państwa pochodzenia w przypadku nieopakowanego
świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu
wprowadzono przepisem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z
dnia 18 grudnia 2017 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie
znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 2461).
Mając na uwadze potrzebny czas na dostosowanie się przedsiębiorców do nowych
wymagań uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy, co oznacza, że
przepisy rozporządzenia wejdą w życie w dniu 30 września 2020 r.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|