Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczych - istotne kwestie legislacyjne, 17-18.06.2020 r.Wychodząc naprzeciw potrzebie płynącej z rynku i wielu zapytaniom PFPŻ ZP zdecydowała się zorganizować konferencję dla branży spożywczej w zupełnie nowej formule. Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne” odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. i zgromadziło ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i J.S. Hamilton Poland S.A oraz ponad 150 uczestników.Webinarium
przeznaczone było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym
łańcuchu żywnościowym, a w szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z
działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów
prawnych.
Konferencję otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor
generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny
kwartalnika „Food-Lex”, a wydarzenie prowadziła
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora
naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.
Pierwszą prezentację pt. „Substancje
pomocnicze w przetwórstwie” omówiła
Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W
swoim wystąpieniu Prelegentka odniosła się do wymagań prawnych określających zagadnienie,
w tym do różnic między definicjami pojęć „substancja dodatkowa” i „substancja
pomocnicza w przetwórstwie”, a także do kwestii, na które przedsiębiorcy
powinni zwracać szczególną uwagę. W trakcie prezentacji zostały również
przywołane najczęściej stwierdzane nieprawidłowości.
Kolejny temat - „Nowe składniki
żywności - Zasady stosowania” został omówiony przez Małgorzatę Krzepkowską
z J.S. Hamilton Poland S.A. W swojej prezentacji Prelegentka wyjaśniła, czym
jest „Novel food” oraz przedstawiła katalog i przepisy tej kategorii żywności. Uczestnikom
konferencji zostały ponadto zaprezentowane zasady wprowadzania nowej żywności
na rynek UE oraz wyjaśnione, jak w praktyce stosować novel food w krajach UE.
Temat „Izomery trans kwasów tłuszczowych w
środkach spożywczych” został omówiony przez dr hab. n farm. Hannę Mojską z
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W trakcie wystąpienia zostały omówione wymagania prawne z przedmiotowego
zakresu, a także metody analiz. Uczestnicy Konferencji zapoznali się z aspektami
zdrowotnymi dotyczącymi izomerów trans. Ponadto dr hab. n farm. Hanna
Mojska przedstawiła praktyczne podejście w procesach przemysłowej produkcji
żywności.
Ostatnią
prezentację pt. „Opakowania z recyklingu przeznaczone do żywności” przedstawiła Marzena
Pawlicka z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W swoim wykładzie
Prelegentka omówiła aktualny status prawny oraz trwające prace legislacyjne
skupiając się przy tym na kwestiach istotnych z punktu widzenia producentów
żywności.
Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Patroni Webinarium PFPŻ ZP:
Polskie Mięso
QAFP
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
Przemysł Spożywczy
pełna lista aktualności
|