Debata: optymalizacja kosztów energii w przemyśle spożywczymJuż 4 czerwca (czwartek) br., w serwisie Portal Spożywczy odbędzie się wirtualna debata z cyklu Enel X Talks, na temat kosztów energii w przemyśle spożywczym, ich wpływu na konkurencyjność przetwórstwa spożywczego oraz sposobów ich optymalizacji – w kontekście pandemii i prognozowanych wzrostów kosztów dystrybucyjnych energii elektrycznej. W debacie udział weźmie m. in. Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.Pandemia koronawirusa uderzyła w
wiele gałęzi gospodarki, powodując, że przedsiębiorstwa z jeszcze większą uwagą
muszą patrzeć na koszty swojej działalności, w tym koszty energii
elektrycznej. Ich wzrost nastąpi niebawem m. in. w wyniku wprowadzenia
rynku mocy i tzw. opłaty mocowej, której można spodziewać się już w październiku.
Wzrost kosztów dystrybucyjnych energii może znacząco wpłynąć na koszty i
konkurencyjność polskiej produkcji spożywczej.
W 2021 roku w rynku mocy pierwszy raz będą uczestniczyć
odbiorcy energii elektrycznej, biorąc udział w tzw. programach DSR.
Zgłaszając dziś gotowość do ograniczania poboru energii w sytuacjach
krytycznych niedoborów w systemie będą wynagradzani finansowo.
- Jak
przemysł spożywczo-przetwórczy może skorzystać na udziale w rynku mocy?
Odpowiedzi m. in. na to pytania poszukiwać będą rozmówcy
Edyty Kochlewskiej, redaktor wnp.pl, która poprowadzi debatę.
Uczestnicy podejmą takie tematy jak:
- Pandemia:
nowy element w układance przychody, koszty, zyski
- Rynek mocy w Polsce i wynikające z tego koszty dla
przemysłu spożywczego
- Koszty energii a konkurencyjność polskiego przemysłu
spożywczego
- Elastyczne podejście do poboru energii,
- Możliwości optymalizacji i obniżania kosztów energii
- Możliwości redukcji a bezpieczeństwo produkcji
Więcej informacji na temat debaty znaleźć można na stronie Enel X Talks
https://www.enelx.com/pl/pl/aktualnosci/enel-x-talks-koszty-energii-w-przemysle-spozywczym?ecid=email-pfpz-mailing-ext2-null
Zapraszamy do uczestnictwa 4 czerwca, o godz. 12:00, na żywo
w serwisie Portal Spożywczy.
pełna lista aktualności
|