Wytyczne dotyczące ochrony pracowników w branży spożywczej podczas epidemii COVID-19Na stronie Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy (European Agency for Safety and Health at Work) zostały opublikowane wytyczne dla sektora spożywczego dotyczące ochrony pracowników podczas epidemii COVID-19.Wytyczne zostały opracowane przez europejskie organizacje EFFAT (European Federation of Trade Unions in the Food,
Agriculture and Tourism), FoodDrinkEurope oraz partnerów społecznych UE w
sektorze produkcji żywności.
Ich celem jest ochrona zdrowia i
bezpieczeństwa pracowników poprzez określenie minimalnych standardów, które powinny
być stosowane w przedsiębiorstwach spożywczych w tym okresie zagrożenia.
Zgodnie z tymi wytycznymi pomiar temperatury ciała pracowników przy wejściu do pracy
może być wymagany i przedsiębiorcy są do takiego działania zachęcani.
Do pobrania: Wytyczne (j. angielski)
https://osha.europa.eu/en/oshnews/guidelines-protect-workers-food-business-during-covid-19-outbreak
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców jest bezpośrednim członkiem europejskiej organizacji FoodDrinkEurope.
pełna lista aktualności
|