Hamilton: Analizy żywności i pasz pod kątem wykrywania genetycznych modyfikacjiŻywność genetycznie modyfikowana to żywność wyprodukowana z lub zawierająca składniki wyprodukowane z GMOŻywność GMO może zostać
dopuszczona do sprzedaży tylko wtedy, gdy potwierdzono że: - nie przedstawia zagrożenia dla zdrowia
- nie wprowadza konsumentów w błąd
- nie ma mniejszej wartości odżywczej niż jej
odpowiednik niezmodyfikowany genetycznie
Laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. wykonuje
analizy żywności i pasz pod kątem wykrywania genetycznych modyfikacji, zgodnie
z prawem europejskim. Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1829/2003 nakłada
obowiązek oznakowania wszystkich produktów spożywczych i pasz zawierających,
składających się i produkowanych z GMO. Próg zawartości GMO nakazujący
oznakowanie został ustalony na poziomie 0,9% . Zawartość GMO poniżej tego progu
jest uznawana za przypadkową lub technicznie nie do uniknięcia i nie musi być
wykazywana w oznakowaniu.
W
przypadku produktów zawierających lub składających się z GMO należy na
etykietach wskazać tę informację zgodnie z rozporządzeniem (WE) 18308/2003,
Artykuł 4, litera B „Etykietowanie”. Możliwe
jest także, po spełnieniu wymagań ustanowionych w Ustawie z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez
wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych
organizmów (Dz. U. 2019 poz. 1401), oznakowanie żywności lub pasz jako wolnej
od GMO. Znaki graficzne, możliwe do zastosowania w oznakowaniu żywności i pasz
wolnych od GMO, reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia
4 listopada 2019 r. w sprawie znaków graficznych. Laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o wykonuje badania
w kierunku wykrywania i ilościowego oznaczania GMO w trzech etapach, stosując
technikę real-time PCR: - Badania przesiewowe (screening) – wykrywanie
obecności promotora 35S, terminatora NOS i promotora FMV oraz elementów pat, bar, EPSPS.
- Badania jakościowe – identyfikacja najczęściej
występujących odmian GMO soi, kukurydzy oraz rzepaku.
- Badanie ilościowe – oznaczenie zawartości roślin
GMO (soi, kukurydzy i rzepaku) w badanej próbce.
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się z swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub
Działu Handlowego lub oferty.food@hamilton.com.pl.
pełna lista aktualności
|