Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Hamilton: Analizy żywności i pasz pod kątem wykrywania genetycznych modyfikacji
Żywność genetycznie modyfikowana to żywność wyprodukowana z lub zawierająca składniki wyprodukowane z GMO

Żywność GMO może zostać dopuszczona do sprzedaży tylko wtedy, gdy potwierdzono że:

  • nie przedstawia zagrożenia dla zdrowia
  • nie wprowadza konsumentów w błąd
  • nie ma mniejszej wartości odżywczej niż jej odpowiednik niezmodyfikowany genetycznie

Laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. wykonuje analizy żywności i pasz pod kątem wykrywania genetycznych modyfikacji, zgodnie z prawem europejskim. Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1829/2003 nakłada obowiązek oznakowania wszystkich produktów spożywczych i pasz zawierających, składających się i produkowanych z GMO. Próg zawartości GMO nakazujący oznakowanie został ustalony na poziomie 0,9% . Zawartość GMO poniżej tego progu jest uznawana za przypadkową lub technicznie nie do uniknięcia i nie musi być wykazywana w oznakowaniu.


W przypadku produktów zawierających lub składających się z GMO należy na etykietach wskazać tę informację zgodnie z rozporządzeniem (WE) 18308/2003, Artykuł 4, litera B „Etykietowanie”.

 

Możliwe jest także, po spełnieniu wymagań ustanowionych w Ustawie  z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (Dz. U. 2019 poz. 1401), oznakowanie żywności lub pasz jako wolnej od GMO. Znaki graficzne, możliwe do zastosowania w oznakowaniu żywności i pasz wolnych od GMO, reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 listopada 2019 r. w sprawie znaków graficznych.

 

Laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o wykonuje badania w kierunku wykrywania i ilościowego oznaczania GMO w trzech etapach, stosując technikę real-time PCR:

  1. Badania przesiewowe (screening) – wykrywanie obecności promotora 35S, terminatora NOS i promotora FMV oraz elementów pat, bar, EPSPS.
  2. Badania jakościowe – identyfikacja najczęściej występujących odmian GMO soi, kukurydzy oraz rzepaku.
  3. Badanie ilościowe – oznaczenie zawartości roślin GMO (soi, kukurydzy i rzepaku) w badanej próbce.

Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się z swoim  opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub Działu Handlowego lub oferty.food@hamilton.com.pl.

HH

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij