Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kierunki kontroli IJHARS w 2020 r.
Sprawozdanie roczne IJHARS za 2019 r. zawiera sekcję dotyczącą kierunków kontroli w 2020 r.

Na 2020 rok zaplanowano kontrole 6 grup artykułów rolno-spożywczych, które będą nakierowane głównie na sprawdzenie prawidłowości oznakowania.

Podczas kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, IJHARS będzie sprawdzała także czy w kontrolowanych podmiotach występuje zjawisko „podwójnej jakości” żywności, tj. czy producenci oferują konsumentom na wspólnym rynku UE produkty tej samej marki i w takim samym opakowaniu, ale różniące się pewnymi cechami jakościowymi.

Poszczególne kontrole będą uwzględniały również:

  • produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność,
  • producentów i wyroby wskazane na tzw. czeskiej liście,
  • wyroby wprowadzane do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD),
  • wyroby oferowane do sprzedaży luzem, pod kątem sprawdzenia czy posiadają oznakowanie na opakowaniu zbiorczym lub w towarzyszącej dokumentacji, pozwalające na identyfikację partii i właściwe oznakowanie towaru na etapie sprzedaży detalicznej,
  • kontrolę procesów technologicznych i dokumentacji m.in. pod kątem stosowania składników alergennych i substancji dodatkowych, w celu weryfikacji prawidłowości i rzetelności oznakowania,
  • kontrolę znakowania artykułów rolno-spożywczych z uwzględnieniem prawidłowości stosowania dobrowolnego oznakowania artykułów rolno-spożywczych określeniem produkt polski,
  • sprawdzenie czy oznakowanie wyrobów konwencjonalnych nie sugeruje, że są to produkty ekologiczne lub posiadające oznaczenia ChNP, ChOG lub GTS,
  • kontrolę warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych,
  • kontrolę działalności rzeczoznawców w zakresie: pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych, ustalania klas jakości: tusz zwierząt rzeźnych oraz świeżych owoców i warzyw.
Źródło: IJHARS.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij