Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Andrzej Gantner: Firmy spożywcze muszą mieć stały dostęp do środków ochrony osobistej
Pracownicy powinni być oddaleni od siebie o co najmniej 1,5 metra, a jeśli jest to niemożliwe, muszą mieć zapewnione środki ochrony osobistej – to ostatnie wytyczne rządu. Portal Spożywczy zapytał Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego i wiceprezesa PFPŻ ZP, jak wygląda zaopatrzenie firm spożywczych w te artykuły i czy producenci żywności powinni być traktowani priorytetowo w tej sprawie.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny i wiceprezes PFPŻ ZP w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl podkreśla, że pojawiają się sygnały od firm spożywczych o pewnych trudnościach w zaopatrzeniu, szczególnie że, co jest zupełnie zrozumiałe, priorytet w dystrybucji środków ochrony, czyli maseczek, środków do dezynfekcji, ubiorów ochronnych ma służba zdrowia. 


– Nie ma natomiast od firm spożywczych sygnałów, że jest to obecnie bardzo poważny problem, ponieważ większość firm ma jeszcze pewne rezerwy. Jeżeli jednak sytuacja z zaopatrzeniem się nie poprawi, firmy będą miały poważne problemy – mówi wiceprezes PFPŻ ZP.


Podkreśla, że firmy spożywcze nie tylko w czasie epidemii koronawirusa myją i dezynfekują linie produkcyjne, a pracownicy na co dzień używają czepków, maseczek, ubiorów i okularów ochronnych, ponieważ jest to podstawowy wymóg sanitarny zapisany w prawie.


Artykuł dostępny jest na stronie Portalu Spożywczego>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij