Zero waste w praktyce - Inspiracje kulinarne HochlandNa początku marca odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Hochland w idei zero waste. Wydarzenie poprowadzili: Damian Kordas, utalentowany kucharz młodego pokolenia i Jagna Niedzielska, propagatorka ruchu Zero Waste w Polsce. W spotkaniu uczestniczyli influencerzy, którzy pod okiem ekspertów zgłębiali tajniki gotowania zgodnie z filozofią niemarnowania żywności, przyrządzając pyszne dania z serami kremowymi Hochland.Edukacja, która inspiruje
Warszawskie Comfort Food Studio za sprawą
Hochland zamieniło się w kreatywną przestrzeń, w której gotowanie połączyło się
z edukacją. Spotkanie rozpoczął Jacek Wyrzykiewicz z Hochland Polska, który
wprowadził uczestników w świat serów. Podkreślił, że sery kremowe mają szeroki
wachlarz kulinarnych zastosowań. Oprócz tego, że znakomicie smakują na kanapce
można wykorzystać je jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek. Nadają
smak każdej potrawie.
Jako lider
w kategorii serów kremowych, czujemy zobowiązanie do propagowania zachowań
wpisujących się w szeroko pojmowaną odpowiedzialność społeczną. Idea Zero Waste
to ważny element tych działań. Zarówno w kontekście promowania kulinarnego
recyklingu, jak i świadomego planowania zakupów czy odpowiedniego
przechowywania produktów spożywczych. Warsztaty kulinarne są doskonałą okazją
do twórczej edukacji w tym zakresie – mówi Jacek Wyrzykiewicz.
Uczestnicy spotkania z zaciekawieniem
przysłuchiwali się Jagnie Niedzielskiej i Damianowi Kordasowi, którzy przedstawili
patenty na zero waste w praktyce, na przykład właściwe mrożenie,
przygotowywanie listy zakupów, odpowiednie przechowywanie dań, a także
kreatywne wykorzystywanie resztek do przyrządzania nowych potraw.
Smacznie
i pomysłowo
Po dawce informacji wszyscy uczestnicy przystąpili
do gotowania. Jagna i Damian zaproponowali 4 autorskie dania, a w każdym z nich
wykorzystane zostały składniki, które często trafiają do śmieci. Grupa
prowadzona przez Jagnę Niedzielską wyczarowała bao z warzywami oraz pastę z
pieczonego bakłażana, skórką cytrynową oraz salsą verde, do której
przygotowania wykorzystano natkę pietruszki, kolendrę oraz koperek razem z
łodygami. Z kolei drużyna Damiana Kordasa przyrządziła wyjątkową przystawkę w
postaci tatara wołowego z ziołowym majonezem, a na deser - mus karmelowy
na bazie bezy z kruszonką z czerstwego chleba z owocami leśnymi.
Po przygotowaniu całego menu obie drużyny
zasiadły do wspólnego stołu, by przekonać się, jak wspaniale może smakować
kuchnia zero waste. Tego dnia nic się nie zmarnowało, a dania z serkami Hochland
stały się wyjątkową inspiracją do promowania idei zero waste na co dzień.
pełna lista aktualności
|