Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Japonia: Dobre perspektywy dla polskich producentów żywności
Grażyna Ciurzyńska, p.o. Prezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu podkreśla, że Japonia jest kluczowym partnerem gospodarczym Polski w Azji. – Eksport do niej systematycznie rośnie – w ubiegłym roku po trzech kwartałach wzrósł o ponad 26 proc. To duży sukces polskich firm. Największy potencjał dla wzrostu eksportu upatrujemy w sektorze IT/ITC, gier komputerowych, kosmetyków oraz produktów sektora rolno-spożywczego – tłumaczy.

Perspektywy szerszej współpracy z Japonią dotyczą również polskiego sektora rolno-spożywczego. Andrzej Gantner, dyrektor generalny i wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności podkreśla, że rynek japoński to fantastyczna szansa dla polskich producentów żywności. – Po pierwsze dlatego, że jest to w miarę duży rynek, poza tym bogaty i co najważniejsze – jest nakierowany na kupowanie żywności wysokiej jakości. Japończycy podkreślają, że są bardzo zainteresowani produktami o bardzo dużym poziomie bezpieczeństwa, w tym żywnością ekologiczną – tłumaczy Gantner.

Artykuł dostępny jest na Portalu Spożywczym>>

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij