Połączenie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra SzczygłaW dniu wczorajszym zostało opublikowane rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 stycznia 2020 r. w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła.Połączenie
instytutów następuje przez włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof.
dra med.
Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego
Zakładu Higieny. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład
Higieny po włączeniu Instytutu Żywności i Żywienia zachowuje dotychczasową
nazwę.
Przedmiotem
podstawowej działalności połączonego Instytutu jest prowadzenie badań
naukowych, prac rozwojowych i wdrożeniowych z zakresu nauk o zdrowiu,
dostosowanych do potrzeb systemu zdrowia publicznego oraz ochrony zdrowia, w
szczególności dotyczących monitorowania i analiz stanu zdrowia ludności oraz
jego uwarunkowań, organizacji systemu ochrony zdrowia, bezpieczeństwa żywności oraz
sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka, promocji zdrowia, epidemiologii
i diagnostyki chorób zakaźnych, nadzoru epidemiologicznego, szczepień
ochronnych, bezpieczeństwa zdrowotnego środowiska i surowców uzdrowiskowych.
Rozporządzenie wejdzie w życie z
dniem 1 lutego 2020 r.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|