Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja wyrobów ekologicznych w sektorze spożywczym”Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.Wykłady
dotyczyły m.in. najczęstszych nieprawidłowości wyrobów stwierdzanych na polskim
rynku, zwalczaniem zafałszowań produktów ekologicznych, zmian przepisów w
zakresie produkcji ekologicznej, stosowania aromatów, wymagań, jakie muszą
spełniać wytwórcy przetworzonych wieloskładnikowych produktów ekologicznych,
pozyskiwania surowców. Wykładowcami byli przedstawiciele urzędowej inspekcji,
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, kancelarii prawnej, firmy
certyfikującej i przedstawiciele przemysłu.
Konferencję, która zgromadziła prawie 70 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzyła i prowadziła Dorota
Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego
kwartalnika „Food-Lex”.
Pierwszą
prezentację pt. „Produkty ekologiczne – najczęstsze nieprawidłowości
stwierdzane na polskim rynku, a także działania UE związane ze zwalczaniem
zafałszowań produktów ekologicznych” wygłosiła Izabella Kamińska z Biura
Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w Głównym Inspektoracie
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W swoim wystąpieniu Prelegentka odniosła
się do organizacji systemu kontroli rolnictwa ekologicznego w Polsce, w tym nadzoru
nad jednostkami certyfikującymi i produkcją ekologiczną. W trakcie prezentacji
zostały przywołane najczęściej stwierdzane nieprawidłowości podczas kontroli przeprowadzonych
przez inspektorów WIJHARS u producentów ekologicznych w 2018 r. Ponadto, Prelegentka
omówiła rozwój rolnictwa ekologicznego, a także scharakteryzowała aktualne
trendy w rolnictwie ekologicznym w UE.
Kolejny
temat - „Zmiany przepisów w sektorze żywności ekologicznej” został
omówiony przez Agnieszkę Starzyńską i Izabelę Biernat-Sadlak z Kancelarii CMS
Cameron McKenna Nabarro Olswang, Pośniak i Sawicki sp.k. W swojej prezentacji
Prelegentki omówiły nowe wymagania wynikające z rozporządzenia nr 2018/848 oraz
przypomniały okresy dostosowawcze. Uczestnikom konferencji zostały ponadto podkreślone
tematy wymagające szczególnej uwagi przedsiębiorców.
Następną prezentację pt. „Stosowanie aromatów w produktach ekologicznych” omówiła Joanna
Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.W swoim
wystąpieniu Prelegentka przywołała zapisy Rozporządzenia PE i Rady (UE) nr 2018/848
z 30 maja 2018 r. w spr. produkcji ekologicznej i znakowania produktów
ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007, Rozporządzenia
PE i Rady (WE) nr 1334/2008 z 16 grudnia 2008 r. w spr. środków aromatyzujących
i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w
oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr
1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE,
a także Rozporządzenie PE i Rady nr 1333/2008 w spr. dodatków do żywności.
W
dalszej części konferencji dr Justyna Wasilewko, prezes zarządu Centrum
Jakości AgroEko Sp. z o. o. oraz Karol Andruk, dyrektor ds. certyfikacji przedstawili prezentację pt. „Wymagania
jakie musi spełnić wytwórca przetworzonych wieloskładnikowych produktów ekologicznych”.
W trakcie
wystąpienia zostały omówione rodzaje wymaganej dokumentacji w systemie
rolnictwa ekologicznego, a także zasady produkcji żywności ekologicznej.
Uczestnicy Konferencji zapoznali się także z zasadami znakowania żywności ekologicznej
oraz istotnymi kwestiami związanymi ze stosowaniem importowanych surowców
ekologicznych.
Kolejne zagadnienie - „Pozyskiwanie surowców w Polsce na przykładzie jabłka
ekologicznego dla zakładu Nestle w Rzeszowie” zostało omówione przez Sebastiana Blocha z
Nestle Polska S.A. Podczas prezentacji Prelegent omówił takie kwestie jak wdrożenie
sadów ekologicznych jako dostawcy pod produkcję dla dzieci oraz towarowość i
identyfikowalność w Polskiej ekologicznej produkcji sadowniczej.
Ostatnią prezentację pt. „Masz dobry Produkt! Podziel się informacją o
nim” przedstawił Krzysztof Justynowicz z WiseBase Sp. z o.o. W swoim wykładzie
Prelegent odpowiedział na pytania kto jest zainteresowany danymi produktowymi
na rynku oraz jak poprawnie definiować i udostępniać informacje o produktach BIO
i ekologicznych. Ponadto, omówiona została kwestia budowania kontentu w
kontekście wzrostu sprzedaży.
Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Partnerzy PFPŻ ZP:
BSI Group Polska Sp. z o.o.
Siemens Sp. z o.o.
Partnerzy Konferencji PFPŻ ZP:
Centrum Jakości AgroEko Sp. z o. o.
WiseBase Sp. z o.o.
Patroni Konferencji PFPŻ ZP:
Polskie Mięso
QAFP
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: