Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Więcej, niż skrobia – ogólnoeuropejska kampania na temat roli skrobi w przemyśle spożywczym oraz priorytety europejskiego przemysłu skrobiowego na lata 2019-2024
Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Skrobiowego, Starch Europe, jest stowarzyszeniem z 60-letnią historią, które reprezentuje interesy unijnego przemysłu skrobiowego zarówno na poziomie europejskim, jak i międzynarodowym. W jego skład wchodzi 27 firm produkujących skrobię w UE, które razem reprezentują ponad 95% unijnego przemysłu skrobiowego.

Tegoroczna kampania informacyjna pod hasłem „Więcej, niż skrobia” ma na celu przybliżenie konsumentom roli skrobii w diecie, w przemyśle spożywczym i niespożywczym.


Skrobia jest węglowodanem ekstrahowanym z surowców rolnych, który jest szeroko obecny w dosłownie tysiącach codziennych zastosowań spożywczych i niespożywczych. Jest najważniejszym węglowodanem w diecie człowieka. Ponieważ jest odnawialny i biodegradowalny, jest również doskonałym surowcem jako zamiennik składników paliw kopalnych w licznych zastosowaniach chemicznych, takich jak tworzywa sztuczne, detergenty, kleje itp.  W Europie jest pozyskiwany prawie wyłącznie z ziemniaków, pszenicy i kukurydzy.


Więcej o kampanii: https://beyondstarch.eu/


Priorytety polityczne Starch Europe dla nowej Komisji Europejskiej i Parlamentu obejmują:

  • Zapewnienie bezpieczeństwa dostaw surowców i uczciwej konkurencji
  • Promowanie i ochrona jednolitego rynku UE
  • Zapewnienie, że wsparcie badań i innowacji pozostaje priorytetem UE
  • Pilne zapewnienie transparentności  w zakresie nowych technik hodowlanych
  • Promowanie i wdrażanie zaktualizowanej strategii UE w zakresie bio-gospodarki
  • Realizacja unijnego planu dotyczącego białka roślinnego
  • Zapewnienie płynnych relacji handlowych z Wielką Brytanią po Brexicie
  • Oparcie polityki zdrowia i żywienia UE i państw członkowskich na rzetelnych badaniach naukowych.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij