Hochland z tytułem EKOinwestor w Przemyśle Spożywczym 2019Firma Hochland Polska została wyróżniona tytułem EKOinwestor w Przemyśle Spożywczym 2019 za projekt inwestycji w Węgrowie, polegający na modernizacji instalacji suszarniczo – wyparnej.Wdrożona
inwestycja obejmowała modernizację wieży suszarniczej, instalację nowego
systemu odwróconej osmozy, wymianę instalacji wyparnej do produkcji serwatki i
mleka w proszku, eliminację nadmiernej immisji hałasu oraz instalację
systemu oczyszczania kondensatu powstającego w procesie zagęszczania serwatki i
mleka. Inwestycja przyniosła wymierne efekty dla środowiska: oszczędności
energetyczne, obniżenie zużycia CO2 i wody, a także obniżenie poziomu
hałasu.
EKOinwestor w Przemyśle Spożywczym, to konkurs
organizowany od kilku lat przez redakcję czasopisma AgroIndustry. Jego celem
jest podkreślenie społecznej odpowiedzialności przemysłu spożywczego poprzez
promowanie technologii przyjaznych dla środowiska i ograniczających negatywne
oddziaływanie oraz wyróżnianie najciekawszych projektów środowiskowych,
zrealizowanych w przemyśle spożywczym. Zwycięskie projekty w znaczący sposób
poprawiają parametry związane z efektywnością energetyczną, oczyszczaniem
ścieków, uzdatnianiem wody i ograniczaniem zużycia mediów w procesie produkcji.
Prawo nadsyłania zgłoszeń mają przedstawiciele zakładów produkcyjnych
wdrażających inwestycje środowiskowe, klienci firmy oraz dostawcy
usług/technologii w imieniu swoich klientów. Hochland Polska dołączył do
dotychczasowych laureatów konkursu, którymi wcześniej zostali: SM Mlekovita,
Mars Polska, Coca-Cola HBC Polska, SM, OSM Sierpc, PepsiCo Poland, SM Mlekpol,
Maspex S.A. oraz Grupa Żywiec. Wyniki tegorocznej edycji zostały ogłoszone 21
listopada podczas kongresu Inżynierów Przemysłu Spożywczego, który odbył się w
Warce.
To dla nas duże wyróżnienie, że Kapituła konkursowa
doceniła właśnie realizację Hochland Polska, jako bardzo dobrą inwestycję pod
kątem ekologicznym uznając nasze działania jako jeden z najciekawszych
projektów środowiskowych, zrealizowanych w przemyśle spożywczym. – powiedział
Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.
Na zdjęciu: Jerzy Mrozowski – Dyrektor Zakładu Produkcyjnego Hochland Polska w Węgrowie.
Hochland istnieje na polskim rynku od początku
lat 90-tych. W Polsce działają dwa zakłady – w Kaźmierzu i Węgrowie. Hochland,
Almette, Valbon to wiodące na rynku marki, pod którymi kryje się cała gama
produktów, dostępna także dla rynku HoReCa. Doskonały smak i jakość
zawdzięczają najlepszym surowcom i technologiom.
pełna lista aktualności
|