Europejskie Forum ŻywnościDziś w Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Forum Żywności (EFF - European Food Forum). Pięciu europosłów założycieli (Róża Thun z EPL, Clara Aguilera (S&D), Irene Tolleret (Renew Europe), Asim Ademov (EPP) oraz Brando Benifei (S&D)) podpisało dzisiaj statut organizacji. Celem EFF jest inicjowanie publicznej debaty oraz szukanie rozwiązań zmierzających stworzenia skutecznej i sprawiedliwej polityki żywnościowej.Polka na czele
organizacji
Na czele organizacji
stanie Europosłanka z Krakowa Róża Thun, która zajmuje się kwestiami podwójnej
jakości produktów w Komisji Rynku Wewnętrznego. Europejskie Forum Żywności ma
skupiać decydentów politycznych, wszystkie podmioty zaangażowane w system
produkcji i dystrybucji żywności, organizacje pozarządowe, naukowców i
uczelnie, w szukaniu rozwiązań na wyzwania istniejące w systemie produkcji
żywności.
Cel: szukanie dobrych
rozwiązań w złożonym systemie
Inicjatywa pięciu
europosłów stawia za cel, poprzez poszerzony dialog, uporanie się z wieloma
współczesnymi wyzwaniami w sektorze żywnościowym. Chodzi o kompleksowe
podejście do kwestii systemu, który obejmuje takie zagadnienia jak: ochrona
praw konsumentów, zdrowie, bezpieczeństwo i jakość żywności, ochrona środowiska
i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, polityka rolna oraz gospodarczy rozwój
sektora.
Wsłuchać się
dokładniej w opinie i pomysły
Europejskie Forum
Żywności jest otwarte dla wszystkich podmiotów związanych z szeroko rozumianą
polityką żywnościową w UE - od europosłów, rolników i ich zrzeszeń, firm
produkujących żywność zaczynając, kończąc na firmach dystrybuujących żywność,
europejskich i krajowych stowarzyszeniach i organizacjach sektorowych.
Jak dołączyć ?
Wszystkie podmioty
zainteresowane włączeniem się w działalność Europejskiego Forum Żywności mogą
już od dzisiaj wysyłać zgłoszenia do sekretariatu Forum info@europeanfoodforum.eu.
10 grudnia br.
odbędzie się w Parlamencie Europejskim wydarzenie inaugurujące działalność
Forum. Więcej informacji nt. tego spotkania będzie wkrótce dostępne na stronie www.europeanfoodforum.eu i w
sekretariacie Forum.
O Forum założyciele:
Róża Thun (Grupa EPL, Polska)
Zapraszamy wszystkich
zainteresowanych stron do przyłączenia się do nas i wspólnego omówienia jednego
z najciekawszych tematów dla obywateli UE. Europejskie Forum Żywności,
będzie wyjątkową platformą do omawiania kwestii związanych z polityką
żywnościową ze wszystkimi zainteresowanymi stronami. Naszą ambicją jest kształtowanie debat politycznych wokół
zrównoważonej produkcji żywności, ochrony konsumentów, jakości żywności i
ochrony środowiska.
Clara Aguilera (S&D, Hiszpania)
Europejskie Forum Żywności zaczyna
się dziś jako forum debaty dla wszystkich podmiotów zaangażowanych w kwestie
związane z żywnością w najszerszym tego słowa znaczeniu. Jako
członek-współzałożyciel chciałbym także zwrócić uwagę na wrażliwe sektory
rybołówstwa, które są podstawowymi podmiotami działającymi na rynku spożywczym
w Europie - i których nie można pominąć w debatach na temat tej platformy.
Irène Tolleret (Renew Europe, Francja)
Z pewnością będzie to bardzo
przydatna platforma do owocnej wymiany ze wszystkimi operatorami łańcucha
żywnościowego na temat najważniejszych wyzwań na nadchodzące lata. Nowe
polityki przewidziane przez Komisję Europejską, głównie tak zwany „zielony
ład”, oraz przyszła zrównoważona polityka rolna i żywnościowa z pewnością
przyciągną naszą uwagę. Mam nadzieję, że nowe Forum Żywności pozwoli nam
wzbogacić dyskusje ze wszystkimi zainteresowanymi sektorami na poziomie
europejskim, krajowym i lokalnym na temat najlepszych rozwiązań na ich
przyszłość
Asim Ademov (PPE, Bułgaria)
„Europejskie Forum Żywności
wypełnia istniejącą lukę w debacie politycznej w PE. Jeśli chcemy lepszej
wspólnej polityki rolnej, powinniśmy lepiej słuchać potrzeb naszych rolników i
konsumentów. W końcu wszyscy chcemy bezpiecznej żywności wysokiej jakości,
produkowanej ekologicznie i po przystępnej cenie. Jesteśmy to winni naszym
dzieciom i przyszłym pokoleniom. Jako członek komisji AGRI i CULT przyłączam
się do EFF z misją - zaangażowania większej liczby młodych ludzi w wielkie
wyzwanie związane z przekształceniem naszych systemów rolno-spożywczych.
Brando Benifei (S&D, Włochy)
Potrzebujemy Europejskiego Forum
Żywności, aby omówić podejście polityczne do sektora rolno-spożywczego, które
jest korzystne dla konsumentów, rozwoju biznesu oraz europejskiego rolnictwa i
rybołówstwa. Uważam, że model forum przetestowany w innych sektorach, takich
jak Forum Internetowe, jest bardzo skutecznym sposobem umożliwiającym otwartą
dyskusję na nowe tematy. Europejski sektor rolno-spożywczy jest światowym
liderem pod względem jakości, zrównoważonego rozwoju, tradycji, a to zasługuje
na aktywne zaangażowanie wszystkich zainteresowanych stron. ”
Europejskie Forum Żywności w
skrócie:
Misja
Europejskie Forum Żywności jest
nowym niezależnym, bezstronnym forum, którego celem jest promowanie otwartego
dialogu na temat zrównoważonych systemów żywnościowych między posłami do
Parlamentu Europejskiego, decydentami, podmiotami łańcucha dostaw żywności,
organizacjami społeczeństwa obywatelskiego, badaczami, środowiskiem
akademickim i inne instytucje publiczne. Europejskie Forum Żywności
sam nie zajmuje stanowiska w konkretnych kwestiach politycznych.
Kluczowe cele
• Stawić czoła wyzwaniom i nowym
trendom związanym z transformacją systemu żywności w UE, w tym tematy takim
zagadnieniom jak ochrona konsumentów i zdrowie publiczne, jakość i
bezpieczeństwo żywności, zmiany klimatu, rolnictwo, rybołówstwo, produkcja i
wzrost gospodarczy
• Słuchać uważniej i szybciej
reagować na obawy i aspiracje europejskich konsumentów
• Wykorzystać zbiorową inteligencję
podmiotów w systemie żywnościowym, aby przejść do wspólnej polityki
żywnościowej.
Źródło: Biuro Europejskiego Forum Żywności |