Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Przekazywanie konsumentom informacji o produktach spożywczych na opakowaniach”Zorganizowana w dniu 15 października 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu etykietowania żywności.Konferencję, która zgromadziła ponad 120 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor
generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota
Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego
kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.
Pierwszą
prezentację pt. „Znakowanie żywności informacją o kraju pochodzenia
składnika podstawowego – nowe przepisy Unii Europejskiej” wygłosiła Bożena
Pławska reprezentująca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W swoim
wystąpieniu Prelegentka odniosła się do wytycznych Komisji Europejskiej –
statusu prac oraz dotychczasowych uzgodnień. Ponadto, w trakcie prezentacji
zostały przywołane krajowe przepisy nakładające obowiązek przekazywania
konsumentom informacji o państwie pochodzenia.
Kolejne
zagadnienie - „Ustawa dotycząca oznakowania wyrobów jako wolnych od GMO”
zostało omówione przez dr Antoniego Boleckiego, radcę prawnego z Kancelarii Wardyński
i Wspólnicy. W swojej prezentacji Prelegent przedstawił zakres przedmiotowej Ustawy,
w tym podejście do wyrobów przetworzonych-kilkuskładnikowych, a także kwestię artykułów
spożywczych importowanych i produkowanych na inne rynki. Uczestnikom konferencji
zostały ponadto podkreślone tematy wymagające szczególnej uwagi przedsiębiorców.
Następną prezentację pt. „Podawanie dobrowolnych informacji o alergenach” omówiła Małgorzata
Krzepkowska, reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A. W swoim wystąpieniu
Prelegentka przedstawiła wytyczne krajowe i unijne w zakresie znakowania żywności
składnikami alergennymi, ze szczególnym zaznaczeniem zaleceń Czech. Ponadto,
zostały omówione problemy, z którymi muszą zmierzyć się przedsiębiorcy, w tym zgłoszenia
do systemu RASFF.
W dalszej części konferencji Krzysztof Justynowicz, przedstawiciel
WiseBase Sp. z o.o., przedstawił prezentację pt. „Nowa formuła jakości produktu dla
konsumenta w dobie dygitalizacji”. W trakcie wystąpienia zostały udzielone odpowiedzi na pytania czym jest
informacja produktowa od strony biznesowej, jakościowej i prawnej oraz jak
zarządzać informacją produktową, by skutecznie informować konsumenta i kupca? Przez
Prelegenta został także opisany przykładowy model platformy do zarządzania informacją
produktową oraz międzynarodowy model zarządzania danymi produktu.
Ostatnią prezentację pt. „Prawne i rynkowe uwarunkowania doboru nazwy oraz marki
produktu spożywczego” przedstawiła Joanna Polkowska, Adwokat w Kancelarii Wierzbowski
Eversheds Sutherland. W swoim wykładzie Prelegentka przedstawiła wymogi wobec
nazwy środka spożywczego w świetle przepisów dotyczących znakowania żywności oraz
informacji dodatkowych przy nazwach produktów. Ponadto, zostało omówione zagadnienie
ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych, a
także dobór i ochrona nazwy handlowej środka spożywczego w kontekście praw
wyłącznych konkurentów rynkowych.
Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Partnerzy PFPŻ ZP:
BSI Group Polska Sp. z o.o.
Siemens Sp. z o.o.
Partnerzy Konferencji PFPŻ ZP:
Fresh Logistics Polska Sp. z o.o
WiseBase Sp. z o.o.
Patroni Konferencji PFPŻ ZP:
Polskie Mięso
QAFP
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Bożena Pławska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
| | dr Antoni Bolecki, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy |
| | Krzysztof Justynowicz, WiseBase Sp. z o.o., |
| | Joanna Polkowska, Kancelaria Wierzbowski Eversheds Sutherland |
|
| Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
|
| Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | | |
pełna lista aktualności
|