Podsumowanie seminarium IERiGŻ pt. "Konsumpcja cukru w Polsce"W dniu 6 września br. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej miało miejsce seminarium pt. „Konsumpcja cukru w Polsce”.Podsumowanie głównych tez wystąpienia prelegenta, dr Piotra
Szajnera, Kierownika Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ:
- cukier pozostaje w UE i w Polsce podstawowym środkiem
słodzącym. Substytucyjne środki słodzące mają w UE marginalne znaczenie
(przykładowo zużycie cukru w UE wynosi 18.5 mln t vs. zużycie izoglukozy – 0.7
mln t);
- konsumpcja cukru w Polsce wzrasta wolniej niż jego
produkcja. Ponadto, obserwowana jest zróżnicowana dynamika konsumpcji w
poszczególnych segmentach rynku. I tak, w przypadku gospodarstw domowych
obserwuje się spadek konsumpcji (-2.5% rocznie), podczas gdy w przemyśle
spożywczym oraz innych działach gospodarki obserwowany jest wzrost (odpowiednio
+2.5% oraz +3.7% rocznie);
- spadek spożycia cukru w gospodarstwach domowych jest
wynikiem zmiany modelu konsumpcji (spadek domowego przetwórstwa owoców i warzyw
oraz wypieku ciast, zwracanie uwagi na zdrowy styl życia);
- największe spożycie cukru charakteryzuje gospodarstwa
domowe rolników i emerytów, najmniejsze – gospodarstwa domowe pracowników i
osób pracujących na własny rachunek);
- równocześnie przy spadku spożycia cukru (średnio
-4.1%) obserwuje się wzrost spożycia słodzonych artykułów spożywczych (dżemy i
marmolady +2,3%, wyroby cukiernicze +3,2%);
- rosnące zużycie cukru w przemyśle spożywczym jest
wynikiem rosnącego eksportu słodzonych artykułów żywnościowych;
- jeżeli chodzi o zużycie cukru w przemyśle
spożywczym, to w Polsce głównymi kategoriami są: słodzone napoje bezalkoholowe
(zużycie 350,0 tys. t), czekolada (147,0 tys. t) oraz pieczywo cukiernicze i
wyroby ciastkarskie (131,3 tys. t);
- poruszona została również kwestia opodatkowania wyrobów
zawierających cukier. Prelegent zwracał uwagę, że tego typu rozwiązania mają
charakter regresywny.
PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|