Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Poprawa funkcjonowania łańcucha żywnościowego w UE
Głównym tematem debaty ministrów rolnictwa które odbyło się 18 stycznia w Brukseli była kwestia poprawy funkcjonowania łańcucha dostaw żywności w Europie.

Dyskusja została ukierunkowana przez Prezydencję (Hiszpania) poprzez sformułowanie zestawu pytań skierowanych do państw członkowskich. W czasie debaty ministrowie podkreślali potrzebę poprawy przejrzystości działań w całym łańcuchu żywnościowym, a zwłaszcza w zakresie podziału wartości dodanej i wysokości marż. Wskazywali na potrzebę monitorowania cen w łańcuchu żywnościowym oraz wzmocnienia pozycji najsłabszych partnerów, zwłaszcza wobec dominującej pozycji sieci handlowych w wielu państwach członkowskich. Ministrowie podkreślali pozytywne efekty prowadzonego w wielu państwach członkowskich systemu monitorowania cen dla przejrzystości rynku i kształtowania się cen żywności oraz wskazywali na potrzebę wspólnotowego systemu monitorowania cen. Poparli propozycję opracowania na poziomie wspólnotowym Kodeksu Dobrych Praktyk. Większość państw członkowskich wskazywała na potrzebę wypracowania takiego Kodeksu, jednak powinien być on dobrowolny. Ramy prawne dla stosowania Kodeksu Dobrych Praktyk mogą ten proces ułatwić.

(źródło: MRiRW)

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij