Kanon kuchni polskiej – konsultacjeMRiRW zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota”.Dokument „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.” powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Dokument jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?
Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego.
Opracowanie to przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne receptury oraz ich współczesną interpretację. Materiał ten ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.
Uwagi i opinie MRiRW prosi przesyłać do 30 września 2019 r.
Dokument dostępny jest na stronie MRiRW>>
pełna lista aktualności
|