Prace Komisji Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych Trwają prace Grupy Roboczej Komisji Europejskiej nad przeniesieniem obowiązujących warunków stosowania substancji dodatkowych do nowego Systemu Kategoryzacji Środków Spożywczych.
Opracowywany dokument Komisji Europejskiej stanie się
załącznikiem nr II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr
1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Aktualny projekt przewiduje 17 grup
środków spożywczych, do których zostaną przypisane substancje dodatkowe wraz z
dopuszczalnymi poziomami stosowania. Nowa kategoryzacja ma ujednolicić
dotychczasowe grupy żywności zawarte w kilku dyrektywach dotyczących substancji
dodatkowych.Załącznik
nr II rozporządzenia 1333/2008, czyli wykaz dozwolonych substancji
dodatkowych zostanie przyjęty zgodnie z procedurą komitologii bez udziału
Parlamentu Europejskiego i Rady, spodziewany termin to początek przyszłego
roku. Aktualnie wprowadzane zmiany w Dyrektywach o substancjach
dodatkowych zostaną również włączone do załącznika II rozporządzenia 1333/2008.
Docelowo mają obowiązywać wyłącznie przepisy pakietu unijnych rozporządzeń o
dodatkach, bez możliwości ustalania na poziomie krajowym odstępstw, tak
jak to ma miejsce obecnie. Czyli kraje członkowskie nie będą mogły tworzyć
lokalnych przepisów dotyczących stosowania dodatków do żywności (substancji
dodatkowych, aromatów, enzymów). Stracą też moc dotychczasowe tego typu
przepisy. PFPŻ ZP uczestniczy w procesie konsultacji społecznych opracowywanego dokumentu KE.