|
AKTUALNOŚCI |
Sektor rolno-spożywczy w obliczu braków kadrowychSpiętrzenie prac sezonowych w sektorze rolno-spożywczym powoduje, że firmy mają istotne problemy z zatrudnieniem pracowników tymczasowych. Rosnące płace oraz trudności w legalizacji pracy osób zza wschodniej granicy nie ułatwiają rekrutacji - informuje Portal Spożywczy.Ewa Klimczuk, Country Manager w Work Service S.A podkreśla, że firmy z sektora rolno-spożywczego z roku na rok mają coraz większe problemy z zapewnieniem wystarczającej liczby pracowników do prac sezonowych. – Składa się na to kilka elementów. Kluczowym, wydaje się być małe, realne bezrobocie w Polsce, co powoduje, że potencjalni pracownicy wybierają inne, lepiej płatne i lżejsze prace. Młodzi ludzie, którzy zawsze byli pierwszą grupą docelową dla branży, są coraz lepiej wykształceni i posiadają coraz większe aspiracje, dlatego ciężka praca w rolnictwie, nawet w wakacje, nie do końca spełnia ich oczekiwania. Dodatkowo, niskie ceny żywności – w skupie – powodują, że przedsiębiorcy nie są w stanie zachęcić pracowników atrakcyjnym wynagrodzeniem. Wszystko wskazuje na to, że jedynym wyjściem jest posiłkowanie się obcokrajowcami – tłumaczy ekspertka.
pełna lista aktualności
|
|
|
|