Prace Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych Trwają prace Grupy Roboczej Komisji Europejskiej nad przeniesieniem obowiązujących warunków stosowania substancji dodatkowych do nowego Systemu Kategoryzacji Środków Spożywczych.
Opracowywany dokument Komisji Europejskiej stanie się załącznikiem nr II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Aktualny projekt przewiduje 17 grup środków spożywczych, do których zostaną przypisane substancje dodatkowe wraz z dopuszczalnymi poziomami stosowania. Nowa kategoryzacja ma ujednolicić dotychczasowe grupy żywności zawarte w kilku dyrektywach dotyczących substancji dodatkowych. Załącznik
nr II rozporządzenia 1333/2008, czyli wykaz dozwolonych substancji
dodatkowych zostanie przyjęty zgodnie z procedurą komitologii bez udziału
Parlamentu Europejskiego i Rady, spodziewany termin to początek przyszłego
roku. Docelowo mają obowiązywać wyłącznie przepisy unijnego pakietu rozporządzeń o
dodatkach, bez możliwości ustalania na poziomie krajowym odstępstw, tak
jak to ma miejsce obecnie. Czyli kraje członkowskie nie będą mogły tworzyć
lokalnych przepisów dotyczących stosowania dodatków (substancji
dodatkowych, aromatów, enzymów). Stracą też moc dotychczasowe tego typu
przepisy.