Konferencja prasowa – „Owoce sezonowe – Polska smakuje” – „Czas na polskie superowoce!” Truskawka29/05/2019 odbyła się konferencja prasowa promująca walory truskawki, nowe odmiany i codzienną konsumpcję w sezonie. W spotkaniu udział wzięli eksperci, plantatorzy truskawki oraz innych owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.Na spotkanie zapraszali: - Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Jarosław Jan Pinkas – Główny Inspektor Sanitarny
W konferencji udział wzięli również: - Witold Boguta – Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, który realizuje kampanię „Czas na polskie superowoce!”
- Janusz Andziak – Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki
- eksperci Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach
- organizacje współtworzące jagodową sztafetę i kampanię „Czas na polskie superowoce!” – Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi
- organizacje wspierające kampanie: Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA i Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej
- Fundacja Promocji Polskiej Borówki
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Przełom maja i czerwca to sezon na truskawki. Owoce te zachwycają walorami zarówno smakowymi, jak i estetycznymi. W czasie sezonu warto spożywać umyte truskawki w większych ilościach i pod różnymi postaciami, gdyż wykazują bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.
Oprócz wspaniałego smaku i aromatu, truskawki to cenne źródło składników odżywczych. 100 g owoców zawiera 60 mg witaminy C.
Jedna szklanka pokrojonych truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Źródło: GIS.
pełna lista aktualności
|