„VIII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” 22 – 23 maja 2019 r.W dniach 22-23 maja 2019 r. odbyła się dwudniowa „Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez PFPŻ ZP oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”. Konferencja dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.Akademię otworzył
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny „Food-Lex”, zaś
część merytoryczną prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji
Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców i z-ca redaktora
naczelnego „Food-Lex”.
W pierwszym wykładzie
Akademii Andrzej Starski, Kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w
Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego –
Państwowego Zakładu Higieny przedstawił aktualny stan prawny i trwające prace legislacyjne
z zakresu wybranych zanieczyszczeń żywności. W trakcie wykładu zostały
szczegółowo omówione nowe przepisy unijne obowiązujące od 2018 r., a także
trwające dyskusje państw członkowskich nad kolejnymi wytycznymi wprowadzającymi
ograniczenia zanieczyszczeń w różnych kategoriach żywności.
Następnie Joanna
Mazurkiewicz reprezentująca BSI Group Polska omówiła dzisiejsze zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności w kontekście
kierunku zmian standardów bezpieczeństwa żywności. W swoim wystąpieniu Prelegentka
przypomniała największe afery ostatnich lat związane z zanieczyszczeniami i
zafałszowaniami żywności, a także ich wpływ na postrzeganie kwestii
bezpieczeństwa produkcji w branży spożywczej. Uczestnicy Akademii mieli również
możliwość zapoznania się z trendami
zmian w standardach bezpieczeństwa żywności.
Kolejne
zagadnienie pt. „Barwniki stosowane w żywności” zostało omówione przez Joannę Gajdę-Wyrębek z Zakładu
Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego
Zakładu Higieny. W trakcie wystąpienia został omówiony status legislacyjny i
ostatnie zmiany prawne, a także problemy zgłaszane przez Państwa członkowskie w
zakresie bezpieczeństwa stosowania barwników. Ekspertka poruszyła również
kwestię podawania na opakowaniach informacji o naturalności zastosowanych
barwników i carry-over barwników oraz wyjaśniła, w jaki sposób należy znakować
na opakowaniu ekstrakty barwiące.
Następnie Anna Wojtasik z Zakładu Żywności i
Suplementów Diety Instytutu Żywności i Żywienia przedstawiła prezentację
pt. „Substancje aktywne
biologicznie dodawane do żywności”. W swojej prezentacji Ekspertka wyjaśniła definicje i
podała przykłady substancji
aktywnych biologicznie oraz produktów roślinnych jako źródeł substancji
aktywnych biologicznie. Ponadto, omówione zostały składniki o działaniu
fizjologicznym - kwalifikacja: żywność – lek oraz sytuacja prawna w świetle
aktualnych przepisów.
Dla uczestników „Akademii
Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” został zorganizowany warsztat
prowadzony przez Joannę Mazurkiewicz reprezentującą BSI Group Polska pt. „Kultura bezpieczeństwa żywności i nie tylko”.
Warsztat został podzielony na trzy bloki: ‘Krótkie omówienie
zagadnień’, ‘Praca w grupach’, ‘Omówienie wypracowanych pomysłów i podsumowanie
warsztatów’, zaś główną problematyką poruszaną w trakcie zajęć były następujące
zagadnienia: ‘kultura bezpieczeństwa żywności’, ‘Filary Planu Budowania i
Doskonalenia Kultury Bezpieczeństwa Żywności’, ‘Problemy, które możemy
napotkać?’ oraz ‘Narzędzia do wdrożenia Planu’.
Drugi dzień Akademii tematem „Badanie
wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności - doświadczenia
laboratorium J.S. Hamilton Poland” otworzyła Hanna Wachowska reprezentująca J.S.
Hamilton Poland S.A. W trakcie wykładu uczestnicy spotkania uzyskali informacje
dotyczące m.in. aktualnych wymagań prawnych dotyczących przedmiotowego
zagadnienia, a także technik analitycznych stosowanych w oznaczaniu
zanieczyszczeń żywności. Ponadto, na przykładach zostało przedstawione
doświadczenie JSHP w oznaczaniu zanieczyszczeń żywności.
Kolejną prezentację
pt. „Wykorzystywanie najnowszych technik analitycznych do wykrywania
zafałszowań żywności” wygłosiła również Hanna Wachowska, ekspert J.S. Hamilton
Poland S.A. W trakcie wystąpienia zostały omówione najnowsze metody analityczne
dające możliwość fałszowania żywności. Uczestnicy zapoznali się także z listą
najczęściej fałszowanych produktów.
Mecenas Marcin
Tomasik reprezentujący Kancelarię Tomasik Jaworski Sp.p. omówił kolejną
prezentację pt. „Projekt ustawy o
odpowiedzialności podmiotów zbiorowych”. Prelegent wyjaśnił
uczestnikom konferencji istotę projektu ustawy dla branży spożywczej, a także
przekazał praktyczne wskazówki, jak najlepiej przygotować się do nowego prawa. Ponadto, został omówiony zakres i
podstawy odpowiedzialności oraz konsekwencje dla firm w momencie
przyjęcia przepisów.
Ostatnim wystąpieniem była prezentacja Marzeny Pawlickiej z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu
Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny pt. „Oleje mineralne w żywności”. Prelegentka przywołała źródła
zanieczyszczenia żywności olejami mineralnymi, w tym nieprawidłowe praktyki
produkcyjne i przetwórstwa żywności, migrację z materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Ponadto, zostało omówione zlecenie
Komisji Europejskiej dotyczące monitorowania olejów mineralnych w żywności i w
materiałach do kontaktu z żywnością, jak również opinia EFSA w przedmiotowej
sprawie.
Na zakończenie Akademii chętni uczestnicy mogli sprawdzić swoją wiedzę w
teście odnoszącym się do wiadomości przekazanych w trakcie wykładów.
Partnerzy
Strategiczni PFPŻ ZP:
- DENTONS
- J.S. Hamilton Poland S.A.
Partnerzy
PFPŻ ZP:
- BSI
Group Polska Sp. z o.o.
- Siemens
Sp. z o.o.
Patroni
Akademii:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- System
Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
Patroni
medialni:
- Kwartalnik
„Food-Lex”
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Nowy
Przegląd Mleczarski
- Polskie
Mięso
- Portal
www.pfpz.pl
- Przegląd
Mleczarski
- Przegląd
Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł
Spożywczy
Galeria: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny „Food-Lex” |
| | Andrzej Starski, Kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Joanna Mazurkiewicz, BSI Group Polska |
| | Joanna Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Anna Wojtasik, Zakład Żywności i Suplementów Diety Instytutu Żywności i Żywienia |
|
| Hanna Wachowska, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p. |
| | Marzena Pawlicka, Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i prelegenci Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
|
| Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | |
pełna lista aktualności
|