Zmiana przepisów w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzywOd 26 marca 2019 roku obowiązuje rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/428 z dnia 12 lipca 2018 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 543/2011 w zakresie norm handlowych w sektorze owoców i warzyw (Dz.U. L 75 z 19.3.2019, str. 1).Najważniejsze zmiany wprowadzone do rozporządzenia wykonawczego Komisji
(UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady
stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora
owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz.U. L 157
z 15.6.2011, str. 1, ze zm.), to:
Nowe
brzmienie norm handlowych, a dokładnie dostosowanie Ogólnej normy
handlowej oraz wszystkich Szczegółowych norm handlowych do brzmienia norm
handlowych EKG/ONZ (Zmiana brzmienia całego Załącznika I). Zmiana
art. 7 - dopuszczenie możliwości sporządzania mieszanek różnych gatunków
owoców lub różnych gatunków warzyw, poza już wcześniej istniejącą
możliwością sporządzania mieszanek owoców i warzyw, w opakowaniach o masie
netto do 5 kg. Dodanie
przepisu przejściowego dotyczącego stosowania na opakowaniach oficjalnie wydanych lub
zatwierdzonych oznaczeń kodowych identyfikujących pakującego lub
wysyłającego, które nie zawierają kodu ISO 3166 (alfa) państwa/obszaru, do
dnia 31 grudnia 2019 r.
Producenci świeżych owoców i warzyw oraz handlowcy
wprowadzający owoce i warzywa do obrotu powinni zapoznać się z opisaną zmianą
przepisów, a w szczególności z nowym brzmieniem norm handlowych, znajdujących
się aktualnie w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/428.
Dodatkowe informacje:
https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2019/kwiecien/BKJ/Komunikat%20na%20strone%20zmiana%20przepisow.pdf
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|