Warzyw i owoców wystarczy?Jak wynika z najnowszych danych Głównego urzędy Statystycznego – wynikowego szacunku produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2009 roku, opublikowanego pod koniec grudnia minionego roku, zbiory warzyw gruntowych oceniono na 4,81 mln ton, warzyw spod osłon na 791,0 tys. ton, owoców z drzew na 3,1 mln ton a owoców z krzewów na 0,5 mln ton. - co świadczy o względnej stabilności na rynku tych surowców rolnych.Zbiory warzyw gruntowych były ostatecznie w 2009 roku o 8,6 proc. wyższe niż w 2008 roku, a największy wzrost odnotowano przypadku produkcji cebuli, warzyw pozostałych (pietruszki, porów, selerów, rzodkiewki, sałaty, rabarbaru oraz szparagów) oraz marchwi. Mniej niż przed rokiem zebrano natomiast ogórków gruntowych. Najwięcej zebrano jak co roku kapusty – 1276,0 tys. ton oraz marchwi – 913,0 tys. ton i cebuli – 708,0 tys. ton. O 2,4 proc. więcej niż przed rokiem zebrano natomiast warzyw spod osłon – 791,0 tys. ton, przy czym nieco mniej niż rok temu ogórków i pomidorów, więcej zaś pozostałych warzyw spod osłon. W 2009 roku łączny wolumen zbiorów owoców z drzew wyniósł 3,1 mln ton i był o 5,7 proc. mniejszy od rekordowej wielkości z 2008 roku. Mniej niż przed rokiem stanowiła produkcja jabłek i wiśni, za to największy wzrost odnotowały gruszki, czereśnie oraz śliwki. Ubiegłoroczne zbiory jabłek były niższe od rekordowego wolumenu z roku 2008 o 7,2 proc. i wyniosły 2,62 mln ton wobec 2,83 mln ton rok wcześniej. Łączne zbiory owoców z krzewów i owoców jagodowych wyniosły 546,0 tys. ton i były o zaledwie 1,3 proc. niższe niż rok wcześniej. W przypadku owoców miękkich jedynie nieco więcej niż w 2008 roku zebrano malin. Najwięcej jak zawsze zebrano truskawek – 199,0 tys. ton i bardzo zbliżoną ilość porzeczek – w sumie 196,0 tys. ton.
(źródło: FAMMU/FAPA, Główny Urząd Statystyczny)
pełna lista aktualności
|