Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przestępczość w produkcji żywności nie jest tylko sprawą Polski
- Analizy mówią jasno: O wiele lepiej niż handlować narkotykami czy prowadzić inną działalność przestępczą jest obecnie nielegalnie produkować i dystrybuować żywność. Są za to niewielkie kary i nikt tego specjalnie nie ściga - mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności podczas World Food Poland 2019.

W ocenie dyrektora generalnego PFPŻ zjawisko przestępczości w produkcji żywności nie jest tylko sprawą Polski.


- Mamy mnóstwo różnych incydentów. Komisja Europejska powinna poważnie się zastanowić dlaczego ta przestępczość tak wzrasta. Analizy mówią jasno: o wiele lepiej niż handlować narkotykami czy prowadzić inną działalność przestępczą jest nielegalnie produkować i dystrybuować żywność. Są za to niewielkie kary i nikt tego specjalnie nie ściga. Tak jak po aferze fałszowania wołowiny koniną powstał system reagowania RASFF, wydaje mi się, że postulat utworzenia organu, który zajmie się walką z przestępczością w produkcji żywności na skalę europejską jest naprawdę potrzebny. Ani Polska sama sobie nie da rady ani Czesi, którzy wcale nie są święci, bo uruchomili nielegalną ubojnię w centrum Pragi. Żaden kraj nie jest bezpieczny w zetknięciu z przestępcami - dodaje.


Andrzej Gantner jest zdania, że obecny system urzędowej kontroli żywności nie jest nakierowany na walkę z przestępczością, a kontrolowanie zakładów, które uczciwie funkcjonują i są zarejestrowane.


Więcej informacji: Portalspozywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij