Informacja dla konsumentów ws. bezpieczeństwa mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowegoW związku z procederem nielegalnego uboju bydła w jednej z ubojni w województwie mazowieckim oraz obawami konsumentów o bezpieczeństwo mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego – w dniach 01-08 lutego 2019r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły akcję kontrolną.W związku z procederem nielegalnego uboju bydła w jednej z ubojni w województwie mazowieckim oraz obawami konsumentów o bezpieczeństwo mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego – w dniach 01-08 lutego 2019r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły akcję kontrolną, która polegała na pobraniu próbek na etapie obrotu handlowego i wykonaniu badań:- świeżego mięsa wołowego w opakowaniach jednostkowych w kierunku oznaczania obecności bakterii Salmonella produkcji krajowej
- produktów z mięsa wołowego przeznaczonych do spożycia na surowo (carpacio, tatar) w kierunku obecności bakterii Salmonella i Listeria monocytogenes, produkcji krajowej.
Łącznie pobrano do analiz 405 próbek ww. produktów, żadna z próbek nie została zdyskwalifikowana.
Kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej są aktualnie kontynuowane. Do końca marca br. pobrane i zbadane zostaną kolejne ponadplanowe próbki produktów z mięsa wołowego ( dostępnych na etapie obrotu handlowego).
Źródło: GIS.
pełna lista aktualności
|