Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Informacja dla konsumentów ws. bezpieczeństwa mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego
W związku z procederem nielegalnego uboju bydła w jednej z ubojni w województwie mazowieckim oraz obawami konsumentów o bezpieczeństwo mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego – w dniach 01-08 lutego 2019r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły akcję kontrolną.

W związku z procederem nielegalnego uboju bydła w jednej z ubojni w województwie mazowieckim oraz obawami konsumentów o bezpieczeństwo mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego – w dniach 01-08 lutego 2019r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły akcję kontrolną, która polegała na pobraniu próbek na etapie obrotu handlowego  i wykonaniu badań:

  • świeżego mięsa wołowego w opakowaniach jednostkowych w kierunku oznaczania obecności bakterii Salmonella produkcji krajowej
  • produktów z mięsa wołowego przeznaczonych do spożycia na surowo (carpacio, tatar) w kierunku obecności bakterii Salmonella i Listeria monocytogenes, produkcji krajowej.

Łącznie pobrano do analiz 405 próbek ww. produktów, żadna z próbek nie została zdyskwalifikowana.


Kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej są aktualnie kontynuowane. Do końca marca br. pobrane i zbadane zostaną kolejne  ponadplanowe próbki produktów z mięsa wołowego ( dostępnych na etapie obrotu handlowego).


Źródło: GIS.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij