Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie ograniczeń w eksporcie polskich produktów
Główny Lekarz Weterynarii wydał kolejne komunikaty informujące o ograniczeniach importu mięsa z Polski.

Do chwili obecnej ograniczenia wprowadziły następujące kraje:


Ukraina:

  • bydło, pochodzące od niego produkty oraz surowce.

Z zakazu zostały wyłączone:

  1. mleko i produkty mleczne;
  2. nasienie i embriony bydła, uzyskane IN VIVO, które było wybrane i poddane obróbce zgodnie z zaleceniami Międzynarodowego Towarzystwa Transferu Zarodków;
  3. skóry i skórki;
  4. żelatyna i kolagen wyprodukowane ze skór i skórek;
  5. tłuszcz z maksymalnym poziomem nierozpuszczalnych zanieczyszczeń oraz pochodnych z nich produktów nie przekraczających 0,15 % wagi;
  6. fosforan dwuwapniowy (bez śladu białka czy tłuszczu);
  7. mięso oddzielone od kości, pochodzące z mięśni szkieletowych (oprócz mięsa mechanicznie oddzielonego od kości), podroby, uznane za nadające się do spożycia przez ludzi, bydła, które:
    • nie było ogłuszane przed ubojem poprzez wstrzyknięcie gazu do jamy czaszki, ani uśmiercone z zastosowaniem tej samej metody, lub poddane ubojowi poprzez uszkodzenie tkanki ośrodkowego układu nerwowego za pomocą wydłużonego narzędzia w kształcie pręta wprowadzonego do jamy czaszki;
    • było poddawane badaniu przedubojowemu i poubojowemu, w rezultacie których zostało uznane za nadające się do spożycia przez ludzi, oraz produkty otrzymano z zastosowaniem procesów produkcyjnych zapobiegających zakażeniu przez jedną z następujących tkanek - migdałki i dalszą część jelita krętego, mózg, oczy, rdzeń kręgowy, czaszkę kręgi od bydła.
  8. krew oraz produkty zawierające krew, pochodzące z bydła, które nie było ogłuszane przed ubojem poprzez wstrzyknięcie gazu do jamy czaszki, ani uśmiercone z zastosowaniem tej samej metody, lub poddane ubojowi poprzez uszkodzenie tkanki ośrodkowego układu nerwowego za pomocą wydłużonego narzędzia w kształcie pręta wprowadzonego do jamy czaszki.

Kuba:

  • mięso wieprzowe i mięso wołowe

Republika Kazachstanu:

  •  bydło hodowlane i użytkowe;
  • mięso  wołowe, w tym gotowe wyroby poddane obróbce termicznej;
  • uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące od zwierząt podatnych na BSE;
  • używany sprzęt do ich utrzymywania, uboju i przetwórstwa;
  • pasze i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich.

Królestwo Arabii Saudyjskiej:

  • mięso wołowe i produkty z mięsa wołowego.

Republika Białorusi:

  • bydło hodowlane, użytkowe i przeznaczone do uboju;
  • zwierzęta dzikie, zwierzęta przeznaczone do ogrodów zoologicznych  i zwierzęta cyrkowe podatne na BSE;
  • mięso i inne surowce mięsne, otrzymane od zwierząt podatnych na BSE;
  • skóry, rogi, kopyta i jelita pochodzące od zwierząt podatnych na BSE;
  • pasze i dodatki paszowe pochodzenia zwierzęcego, w tym z drób i ryby.

 Źródło: GIW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij