Opinia EFSA w sprawie ESBOEuropejski Urząd ds. Żywności opublikował opinię w sprawie narażenia osób dorosłych na epoksydowany olej sojowy stosowany w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.17 marca 2006 na stronie internetowej EFSA zamieszczono opinię AFC (Panelu Naukowego ds. Substancji Dodatkowych, Aromatów, Substancji Pomagających w Przetwarzaniu oraz Materiałów Przeznaczonych do Kontaktu z Żywnością) dotyczącą stopnia narażenia osób dorosłych na epoksydowany olej sojowy, znany jako ESBO, Substancja ta jest składnikiem (plastyfikatorem, stabilizatorem) powlekań wykonanych z PCV umieszczonych na wewnętrznych powierzchniach metalowych zakrętek szkolanych słoików. EFSA wykorzystała opinie na temat migracji ESBO do sosów, płynnych przypraw i produktów w oleju. Uzyskane wyniki wskazują na przeciętne przyjmowanie ESBO z żywnością na poziomie poniżej tolerowanego dziennego spożycia (TDI), które w przypadku tej substancji wynosi 1 mg/kg masy ciała, a poziom narażenia osób dorosłych na ESBO uznano za nieistotny i nie wymagający dalszych badań. >>> Zapoznaj się z opinią EFSA w sprawie narażenia dorosłych na ESBO
W 2004 roku EFSA przeprowadziła ocenę migracji ESBO (i jego pochodnych) z opakowań (słoików, butelek) żywności przeznaczonej dla dzieci. Mimo stwierdzenia braku faktycznego zagrożenia dla dzieci EFSA zaleciłą opkreślenie szczegółowego dopuszczalnego poziomu migracji ESBO do żywności dla dzieci, biorąc pod uwagę spożywane ilości produktów oraz przeciętną masę ciała 6-miesięcznego dziecka wynoszącą 7,5 kg. Uznano ponadto konieczność kontynuowania badań w tym zakresie. >>> Zapoznaj się z opinią EFSA w sprawie narażenia dzieci na ESBO
pełna lista aktualności
|